Een atalanta rust op appelbloesem
NOS Nieuws

Atalanta vaker gezien dan dagpauwoog

Niet het groot koolwitje of het bont zandoogje, maar de atalanta is de meest getelde vlindersoort in Nederland. De fladderaar werd tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting net iets vaker gezien dan de dagpauwoog. Het klein koolwitje werd derde.

Het is de eerste keer dat de atalanta bovenaan eindigt. De oranje-bruine trekvlinder werd 14.847 keer gezien. Volgens De Vlinderstichting is het duidelijk een teken dat het een goed trekvlinderjaar is. "Dat is ook te zien aan de kolibrievlinder", zegt Ineke Radstaat van De Vlinderstichting. "Die trekvlinder is ook meer dan duizend keer gezien."

Kleine vos

Opvallende afwezige in de top-5 is de kleine vos. Die vlindersoort staat elk jaar op plaats 1 of 2. Dit jaar komt hij pas op de zesde plaats.

Radstaat denkt dat de kleine vos achterblijft door het koude weer van de laatste weken. "Door de lagere temperaturen en de hardere wind hebben de rupsen en de poppen zich langzamer ontwikkeld dan normaal."

  • ANP
    Een dagpauwoog
  • ANP
    Twee pimpernelblauwtjes op een grote pimpernel
  • ANP
    Een bruin zandoogje op een margriet

Perfect weer

Het was de zevende keer dat de jaarlijkse vlindertelling werd gehouden. Er werd dit jaar in meer dan 6000 tuinen geteld.

De Vlinderstichting blikt tevreden terug. "Het was perfect weer voor een vlindertelling: niet te koud, niet te warm, zonnig en weinig wind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl