NOS Nieuws

Geen regen, dan ook geen rijst

Droogte bedreigt rijstoogst in Indonesië

Het land is droog in Indonesië. In sommige regio's heeft het sinds maart niet meer geregend en volgens de weermannen blijft het nog tot november kurkdroog. De waterputten zijn leeg, drinkwater moet met tankauto's worden aangevoerd of wordt met emmers uit de rivier geschept. De rijstoogsten dreigen te mislukken.

Het is een ramp voor het land, waar rijst de belangrijkste bron van voedsel is. Maar het drama is niet alleen de schuld van de weergoden, zegt dorpshoofd Asmaruddin op Java tegen correspondent Michel Maas. "Er zijn te veel bomen gekapt, te veel stenen uit de rivier gehaald." Toen het dorpshoofd nog jong was, waren er geen aardverschuivingen en was er geen erosie. Nu wel.

Ook de corruptie in het land helpt de rijstoogsten niet. Een amper tien jaar geleden gebouwde dam, is na vijf jaar al ingestort. "Misschien hebben ze op alles verdiend", zegt Asmaruddin. "Wat minder kubieke meter zand, minder zakken cement, van alles wat achtergehouden." Als de dam er nog zou zijn, zouden de boeren in zijn dorp wel kunnen oogsten.

Dure rijst

Indonesië zegt al jaren dat het zelfvoorzienend wil worden, maar door slecht landbouwbeleid en een gebrekkige infrastructuur is de rijstoogst jaar na jaar te klein om de hele bevolking te voeden. Voor de oogst van dit jaar is het al te laat, maar als de droogte nog even aanhoudt zal ook de oogst van volgend jaar mislukken. Dan moet er opnieuw dure rijst geïmporteerd worden en lopen de boeren opnieuw hun inkomsten mis.

De aanhoudende droogte in Indonesië wordt waarschijnlijk veroorzaakt door 'El Niño', een natuurverschijnsel waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dat heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld: in Australië en Indonesië blijft de regen langer uit dan normaal, terwijl Peru en de Amerikaanse staat Californië zich voorbereiden op overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl