Zilver boogschutter Van der Ven op WK

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Ven pakt zilver op WK
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Boogschutter Rick van der Ven heeft bij de wereldkampioenschappen in Kopenhagen naast het goud gegrepen op het olympische onderdeel recurve. De 24-jarige Brabander verloor de eindstrijd voor de deur van het Deense parlementsgebouw in vier sets (2-6) van de Zuid-Koreaan Kim Woo-Jin, die eerder in 2011 wereldkampioen werd.

Van der Ven, drie jaar geleden vierde bij de Olympische Spelen in Londen, kon zondag de eerste Nederlandse wereldkampioen recurve worden. "Statistieken zijn leuk, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf. Ik wist het wel, maar ik was er niet mee bezig", zei Van der Ven. De eerste twee sets gingen voor de Nederlander verloren.

Gelijkspel

Om in de wedstrijd te blijven, mocht hij de derde set niet verliezen. Van der Ven hield de een jaar jongere Aziaat op een gelijkspel (27-27), waardoor er nog een vierde set kwam. Van der Ven was foutloos in die set met drie tienen. Helaas voor hem kopieerde Kim Woo-Jin die score, waarmee het duel was beslist.

Van der Ven kon leven met het zilver. "De eerste twee sets verlies ik allebei met één punt verschil. Dat kan gebeuren. De verschillen zijn tegenwoordig zo klein. Daarna moet je in de wedstrijd blijven en dat lukte me. Als je dan vervolgens in de vierde set maximaal scoort en hij doet dat ook, kun je weinig zeggen. Hij was vandaag net iets beter. Ik ben blij met het zilver"', zei de boogschutter uit Oss.

'Zilver was het hoogst haalbare vandaag'

Rick van der Ven over zijn tweede plaats op het WK handboogschieten.

Van der Ven is nog niet bezig met de Olympische Spelen. "Er komen nog zoveel wedstrijden. Rio is het einde van de weg die ik momenteel bewandel. Het niveau is de laatste jaren echt omhoog gegaan. De verschillen zijn klein. Het gaat om details'', keek de Brabander zondag toch even vooruit.

Blij met getoonde niveau

Bondscoach Ron van der Hoff was zeer te spreken over de prestaties van de Nederlanders op de WK. Zijn recurve-specialisten plaatsten zich in de teamwedstrijd voor de Olympische Spelen, waardoor er individueel ook in Rio de Janeiro kan worden gestart.

"Met Rick van der Ven en Sjef van den Berg hebben we twee recurvers die de potentie hebben om de top acht te halen. En vanaf die fase is alles mogelijk op de Spelen. Op de Spelen is het deelnemersveld wat kleiner, maar is de druk groter. Met Jan van Tongeren, die pas 16 is, hebben we een jonge jongen in het team gebracht. Ik ben blij met het niveau dat de drie hier hebben laten zien. Dat was hoog", aldus Van der Hoff.

STER Reclame