Rode gloed in zee

Strandbezoekers tussen Scheveningen en Katwijk mogen niet de zee in omdat er een substantie op het water drijft. De politie spreekt van "plaagalg".

Volgens de Kustwacht, die in het gebied de gele vlag heeft gehesen, gaat het om een slijmerige roodbruine smurrie. Na de ontdekking hiervan zijn mensen op last van de politie uit het water gehaald.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) liet na enige tijd weten dat strandgangers weer het water in mochten. Even later werd toch weer het zwemverbod van kracht, omdat waarschijnlijk pas morgen bekend is om wat voor substantie het gaat. 

Mooie stranddag

"Laten we het erop houden dat het voorlopig niet verstandig is om het water in te gaan", zegt een woordvoerder van de politie. Het lijkt er volgens de politie op dat de smurrie zich onder invloed van de wind in noordelijke richting verplaatst.

Rijkswaterstaat onderzoekt wat er precies met het water aan de hand is. "We nemen monsters en zullen dan analyseren wat het is."  

Het viel volgens een woordvoerder van de KNRM niet mee om de zwemmers uit het water te halen. "Iedereen komt hier voor een mooie stranddag en dan is dit niet wat je wilt."

Morgen zal dat niet anders zijn, want dan loopt de temperatuur bij een zuidoost tot zuiden wind nog verder op. Met 28 tot 32 graden wordt het zeer warm. Tegen de avond draait de wind in het westen van het land naar zuidwest en in de avond neemt de bewolking toe.

STER reclame