Een kolencentrale bij de Point of the Rocks, in de staat Wyoming
NOS Nieuws

Obama komt met nog strenger klimaatplan

De Amerikaanse president Obama zal morgen nieuwe beperkingen presenteren op kolencentrales. Volgens bronnen is het plan nog strenger dan in eerste instantie werd gemeld.

"Dit is de grootste, belangrijkste stap die we ooit hebben genomen om klimaatverandering tegen te gaan", zegt Obama in een filmpje dat hij op Twitter zette.

Bronnen zeggen tegen The New York Times dat de uitstoot van kolencentrales met 32 procent moet worden teruggebracht ten opzichte van 2005. Aanvankelijk ging men uit van een reductie van 30 procent.

Ook worden staten gedwongen het verschil te compenseren door duurzame energie als wind- of zonnekracht. Compensatie door middel van gascentrales, zoals in eerste instantie nog werd toegestaan, mag niet meer.

Het is voor het eerst dat de VS beperkingen invoert op bestaande kolencentrales. In zijn boodschap aan het volk noemt Obama het onvoorstelbaar dat dat niet eerder is gebeurd; de energiecentrales zijn de grootste bron van koolstofdioxide-uitstoot in de VS.

"Er zijn beperkingen op giftige chemicaliën als kwik, zwavel of arsenicum in onze lucht en ons water, en daar hebben we baat bij. Maar bestaande energiecentrales mogen onbeperkt de lucht die we ademen vervuilen met schadelijke koolstoffen."

In het filmpje komen ook privéfoto's voorbij van Obama, zoals eentje met zijn dochters. Daarbij zegt hij: "Klimaatverandering is niet iets voor de volgende generatie. Niet meer."

Naar de rechter

Tegenstanders van de plannen roeren zich nu al. Gouverneurs van meerdere staten dreigen naar de rechter te stappen als de plannen doorgaan.

"Hierdoor gaan we banen verliezen, wordt de elektriciteit duurder en komt ons stroomnetwerk onder grote druk te staan", zegt een woordvoerder van de staat West-Virginia. 'We zullen dit fel bevechten."

Obama is van plan staten die meewerken voordeeltjes te geven, zoals goedkope emissierechten. In 2018 moeten alle vijftig staten een plan van aanpak hebben.

China

De VS is samen met China de grootste vervuiler wereldwijd. Vorig jaar sloten de twee een klimaatpact, waarin ze afspraken in 2025 28 procent minder uitstoot te hebben ten opzicht van 2005. De VS zit inmiddels al op 13 procent minder uitstoot dan dat ijkpunt.

Obama hoopt dat met de nieuwe regels, meer energieleveranciers ervoor zullen kiezen te investeren in schonere centrales of duurzame energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl