ANP

Opvallend vorig jaar in de Amsterdamse Canal Parade was een boot met Marokkanen die geen geheim maakten van hun seksuele identiteit. Het was een primeur. Even opvallend was dat Marokkanen in de botenparade van vandaag ontbraken. 

Waar waren ze? "De meeste zitten jammer genoeg nog in de kast", zeggen Mohamed Chaibi en Nassiri Belaraj. De twee voeren vorig jaar mee op de Marokkanenboot door de Amsterdamse grachten. Aan positieve reacties uit Marokkaanse kring ontbrak het niet, zeggen ze. "Ondanks het taboe op seksualiteit en dan natuurlijk helemaal op homoseksualiteit."

Waar zijn ze? 'In de kast'

Door de schaamtecultuur durven nog steeds veel Marokkaanse jongeren niet uit de kast te komen, zeggen de mannen. "Ik ken een gay die vorig jaar tegen beter weten in getrouwd is met een vrouw. Hij zit diep in de ellende."

Crowdfunding

Met hun boot probeerden ze verhalen als deze zichtbaar te maken. Tot hun spijt waren ze dit jaar niet van de partij. "Zolang je niet zichtbaar bent, zal er nooit wat veranderen."

Volgend jaar hopen ze er dan ook weer bij te zijn. "Om te feesten en om een statement te maken. We zijn al bezig om met crowdfunding geld bij elkaar te krijgen. Het valt niet mee, maar we hopen dan mee te varen met Marokkaanse jongeren die het nu nog niet durfden."

STER reclame