Een leeuw in een park bij de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria
NOS Nieuws

'In Zuid-Afrika wacht 6000 leeuwen de doodstraf'

Ieder jaar worden wereldwijd 600 leeuwen afgeschoten. Maar geen van de dode dieren kreeg zoveel aandacht als de leeuw Cecil, die in Zimbabwe net buiten een wildpark werd gedood door een Amerikaanse tandarts. De dood van Cecil vestigt de aandacht op de enorme industrie die de leeuwenjacht is geworden.

In privéreservaten in Zuid-Afrika worden leeuwen speciaal gefokt voor de jacht. Het zijn er zo'n 6000. Ze leven in gevangenschap en hun enig doel van leven is om afgeschoten te worden door een steenrijke toerist. Die betaalt tienduizenden euro's voor de daaropvolgende foto met het kadaver van het geschoten dier, in de ogen van de jagers de kroon op zo'n jachtpartij.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu levert de jacht een inkomstenbron van 490 miljoen dollar per jaar op, maar tegenstanders twijfelen over de hoogte van dit bedrag. Volgens hen worden de cijfers te rooskleurig voorgesteld.

Stroperij tegengaan

De regering zegt dat de jacht bijdraagt aan het welzijn van leeuwen. Het geld zou worden geïnvesteerd in de bescherming van de natuur. Het fokken van de leeuwen zou volgens de Zuid-Afrikaanse regering bovendien stroperij tegengaan.

Leeuwenjacht is industrie geworden

Dierenactivist Fiola Miles van Four Paws is het er niet mee eens. "Het verhaal van Cecil toont aan dat dit niet waar is. De jacht op leeuwen in gevangenschap gaat de jacht op wilde leeuwen niet tegen. Sterker nog: de leeuwenpopulatie is in de afgelopen twintig jaar met 80 procent teruggelopen. De jacht op gevangen leeuwen moet gewoon worden verboden."

Hypocriet

Ook worden de regels vaak overschreden, beweert Miles. "Ze leven in verschrikkelijke omstandigheden. De leeuwen worden gefokt als in fabrieken, voor de jachtindustrie. 6000 leeuwen wacht de doodstraf in Zuid-Afrika."

Elmo Scheffer van een jagersvereniging vindt dat tegenstanders zich niet moeten aanstellen. "Ze gaan liever naar de supermarkt om hun stuk vlees te kopen dat netjes is ingepakt. Zonder te weten waar het vandaan komt. Ze zijn een beetje hypocriet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl