Pinkpop 2014: bezoekers zitten op de grond vanwege naderend noodweer
NOS Nieuws

Handboek met weer-regels voor festivals

Gemeenten maken zich zorgen over de veiligheid op festivals, nu door extreme weersomstandigheden steeds vaker gevaarlijke situaties ontstaan. Zes gemeenten hebben daarom het initiatief genomen om, naar Brits voorbeeld, een blauwdruk te maken met algemene veiligheidsregels waaraan de festivals zich moeten houden.

Er komen in Nederland steeds meer festivals bij en al die evenementen trekken ook steeds meer publiek. De combinatie met steeds heviger hoosbuien en plotselinge rukwinden baart de gemeenten zorgen. Zij geven immers de vergunningen uit voor de festivals.

Noodweer

Extreem weer leidde de afgelopen tijd verschillende keren tot problemen bij grote publieksevenementen. Zo moesten Bevrijdingsfestivals delen van hun programma schrappen doordat er stevige onweersbuien over het land trokken. Vorig jaar haalden Pinkpopbezoekers opgelucht adem nadat ze, gehurkt op het festivalterrein, noodweer met zeer veel bliksemontladingen hadden getrotseerd.

Een blauwdruk is duizend keer beter dan de wirwar aan regels waar we nu mee te maken hebben.

Misha de Bok

Tenten- en podiumbouwers hebben al de nodige maatregelen moeten nemen. Zo gebruiken ze grotere tentlijnen en ander tentdoek dan voorheen en moeten ze tot vijf keer meer ballast onder de podia leggen.

Eenduidige regels

"Door het toenemende aantal evenementen en het extremere weer zijn er absoluut maatregelen nodig om de veiligheid te verbeteren", zegt Laura Bouwmeester. Zij is voorzitter van de Stichting Evenementen Handboek, die de blauwdruk ontwikkelt. "Er is behoefte aan kennis van de organisatie van evenementen én aan eenduidige regels. Wij willen samen met de branche tot een handboek komen dat de veiligheid verbetert."

Branchevereniging VVEM is zelf al langer bezig om de regels over festivalpodia en -tenten te verduidelijken. Podiumbouwers en festivalorganisatoren hebben nu in iedere gemeente te maken met andere regels en eisen.

"Een blauwdruk is duizend keer beter dan de wirwar aan regels waar we nu mee te maken hebben", zegt Misha de Bok, die podia voor onder meer Paaspop bouwt. "Iedere gemeente, deelgemeente, en zelfs stadsdeel stelt nu zonder kennis van zaken zijn eigen eisen. Ik zou heel blij zijn met een handboek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl