Voor de zitting begon werd er geprotesteerd bij de rechtbank Robert Bas/NOS

De politierechter heeft de 22-jarige activist Saïd R. veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de rellen in de Schilderswijk een maand geleden. De straf is iets lager dan de eis: het Openbaar Ministerie had acht maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk.

De linkse activist werd op 20 juli thuis in Bunnik opgepakt. Hij liep tegen de lamp omdat hij op zijn Facebook-pagina een foto van zichzelf tijdens de rellen had geplaatst. Daarna bleek uit videobeelden dat R. op 29 juni, de eerste avond van de rellen, stenen had gegooid naar de politie en een bouwkeet in een straatvuur had geduwd.

R. was naar de Schilderswijk gegaan om steun te betuigen aan de familie van Mitch Henriquez. "Want die is vermoord door de politie. Ik heb zelf slechte ervaringen met de politie", zei hij.

Hij geeft toe dat hij bij het in brand steken van de bouwkeet betrokken was. "Maar hoogstens vijf seconden. Ik ben er niet mee begonnen", sprak R. Hij gooide naar eigen zeggen stenen naar de politie "uit zelfverdediging".

Achttien veroordelingen

Saïd R. is onder meer lid van de Internationale Socialisten. Leden van deze organisatie en de aanverwante Anti-Fascistische Actie waren prominent aanwezig bij de demonstratie in de Schilderswijk na de dood van Mitch Henriquez, die overleed na een hardhandige arrestatie door de politie. De demonstratie tegen de politie liep volledig uit de hand en de Haagse wijk was dagenlang het toneel van rellen.

Achttien andere relschoppers zijn eerder veroordeeld tot korte celstraffen in combinatie met werkstraffen of een gebiedsverbod voor geweld tegen de politie. Eén verdachte is vrijgesproken.

Enkele tientallen sympathisanten van R. demonstreerden vrijdag voor de rechtbank. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van de "politieke gevangene Saïd".  

Er wordt nog een aantal verdachten gezocht. Deze week verspreidde de politie op televisie en internet beelden van de verdachten. Gisteren meldde zich de eerste gezochte. 

STER reclame