Komeet 67P op 20 juli ESA/Rosetta

Philae vindt bouwstenen voor leven op komeet

tijd van publicatie

De Europese komeetlander Philae heeft complexe moleculen gevonden die aan de basis kunnen staan van de bouwstenen van het leven. Dat blijkt uit de eerste wetenschappelijke analyse van de gegevens die Philae heeft doorgestuurd na zijn landing in november vorig jaar.

Vorig jaar was al duidelijk dat Philae waarschijnlijk organische moleculen had gevonden, maar de data waren toen nog niet geanalyseerd. De nu in Science gepubliceerde onderzoeksresultaten zijn verzameld in de eerste dagen na de landing. Na ruim twee dagen ging Philae in winterslaap omdat zijn zonnepanelen niet genoeg licht opvingen om de batterijen op te laden.

Aminozuren en suikers

Philae stuiterde na de landing twee keer omhoog op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko voordat hij tot stilstand kwam op het oppervlak. De lander heeft meetgegevens doorgestuurd van de verschillende plaatsen waar hij neerkwam. Zijn instrumenten vonden zestien verschillende organische moleculen. Vier daarvan zijn nooit eerder op een komeet waargenomen.

Organisch materiaal op kometen is voor de wetenschap van belang omdat het materiaal van kometen kan hebben bijgedragen aan het ontstaan van leven op aarde.

Sommige van de moleculen die Philae heeft gevonden, spelen een rol bij de vorming van aminozuren en suikers, dat zijn bouwstenen voor het ontstaan van leven.

Een compilatie van foto´s die Philae rondom zichzelf heeft gemaakt ESA

Wetenschappers hebben ook gegevens over de temperatuur op komeet 67P geanalyseerd. Die varieert sterk op de plek waar Philae staat. In de loop van de 12 uur durende dag op 67P stijgt de temperatuur van 180 tot 145 graden onder nul.

Met behulp van radiogolven mat Philae ook de samenstelling van de komeet. Die lijkt te bestaan uit een poreuze mix van stof en ijs. Het oppervlak is met een laag stof bedekt.

Of Philae nog nieuwe metingen zal doorsturen is onzeker. In juni wist ruimtevaartorganisatie ESA weer contact te krijgen met de lander, maar dat was van korte duur. Sinds 9 juli is er niets meer van hem vernomen. Mogelijk is Philae iets verplaatst waardoor zijn antenne verkeerd is gericht. Met het ‘moederschip’ Rosetta, dat in een baan om de komeet draait, is nog wel contact.

STER Reclame