Een onderzoeksschip van Fugro
NOS NieuwsAangepast

'Zoek noordelijker naar MH370'

Als het wrakstuk dat is aangespoeld op Réunion afkomstig is van de vermiste vlucht MH370, dan ligt het vliegtuig in het noordelijke deel van het zoekgebied. Dat zegt kennisinstituut Deltares in Delft.

Deltares berekende de locatie aan de hand van stromingsgegevens. "We moeten nog voorzichtig zijn, maar op basis van onze resultaten lijkt het erop dat het vliegtuig in het noordelijk deel van het zoekgebied is neergestort", aldus Maarten van Ormondt van het kennisinstituut.

Instructie

Op dit moment speurt het Nederlandse bedrijf Fugro de bodem van de Indische Oceaan af op zoek naar restanten van vlucht MH370. Dat gebeurt in het zuidelijk deel van het zoekgebied. Volgens het Fugro geeft de vondst van een wrakstuk op het eiland Réunion nog geen reden om het gebied te wijzigen. Ook niet als het van de verdwenen Boeing 777 blijkt te zijn (het type toestel van vlucht MH370).

Het bodemonderzoeksbedrijf zoekt op instructie van de Australische overheid naar wrakstukken van het toestel en "die instructie is niet veranderd", zegt Rob Luijnenburg van Fugro. Of dat mogelijk gaat gebeuren, kan hij nog niet zeggen. Als het gevonden wrakstuk op Réunion inderdaad van MH370 zijn dan is dat volgens Luijnenburg nog steeds "consistent met het gebied waarin nu wordt gezocht".

Deltares denkt dat beter zou zijn om het onderzoek te verplaatsen naar het noorden. "Dat zouden wij toch voorzichtig willen adviseren", zegt Van Ormondt. Het instituut hoop ook een bijdrage te kunnen leveren aan de zoektocht.

MH370

MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Waarschijnlijk is het vliegtuig neergestort in de Indische Oceaan. Fugro speurt al ruim een jaar naar het vliegtuigwrak in een afgebakend gebied.

Het bedrijf heeft inmiddels 55.000 vierkante kilometer zeebodem onderzocht van de 120.000 vierkante kilometer die in totaal wordt afgespeurd. Fugro denkt tot maart volgend jaar bezig te zijn in het gebied. Als er dan nog niets is gevonden, wordt de zoektocht gestaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl