Getty Images

Op de Westelijke Jordaanoever is een Palestijns kind om het leven gekomen bij een brand. Een groep kolonisten zou brandbommen in twee huizen hebben gegooid. Een getuige zegt dat hij vier mannen zag wegrennen. 

De politie meldt dat de muren van het huis waar het kind omkwam waren beklad met teksten als "Wraak" en "Lang leve de Messias". De huizen liggen in het dorp Douma, bij Nablus.

Behalve het kind van 18 maanden was ook een aantal andere mensen in het huis aanwezig. Zij hebben de brand overleefd, maar drie van hen zijn zwaar gewond geraakt.

Aanslag met brandbom op Palestijns gezin

Een woordvoerder van het Israëlische leger twitterde: "Deze aanval op Palestijnse burgers is een barbaarse terroristische daad." Ook premier Netanyahu heeft de aanslag veroordeeld en als 'terreur' betiteld.

Radicale kolonisten plegen vaak aanslagen op de Westelijke Jordaanoever op Palestijnse doelen, maar ook op Israëlische legerbases. Het gebeurt niet vaak dat daarbij mensen om het leven komen.

Price tag

Dit soort aanvallen worden 'price tag'-aanvallen genoemd, vertelt correspondent Monique van Hoogstraten in het NOS Radio 1 Journaal. Dat zijn aanvallen van Joden die zijn bedoeld als wraak voor acties van de Israëlische regering. 

In dit geval zou het een wraakactie kunnen zijn voor het neerhalen van twee huizen in een nederzetting gisteren, verklaart Van Hoogstraten, een nederzetting die overigens ver van Nablus ligt. "De vernieling van de huizen leidde tot veel woede onder de kolonisten. Met 'price tag'-aanvallen willen de kolonisten laten weten dat ze dit soort acties van de Israëlische regering niet pikken."

"Tegen deze 'price tag'-aanvallen trad de Israëlische overheid tot een jaar geleden eigenlijk nauwelijks op", vervolgt Van Hoogstraten. "Maar dat is veranderd. Vandaar dat Netanyahu deze aanval nu ook heeft veroordeeld als terreurdaad. Inmiddels is er ook een speciale politie voor dit soort aanvallen. Maar de straffen zijn vaak licht, niet meer dan huisarrest."

Toch is deze 'price tag'-aanval anders, omdat er voor het eerst een dode is gevallen, aldus Van Hoogstraten. 

Aanval mogelijk "prijskaart" kolonisten

STER reclame