ANP
NOS Nieuws

Koningslied blijkt tonnen duurder

Het Koningslied, geschreven voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, heeft veel meer geld gekost dan gedacht. In april 2013 meldde de NPO dat het lied de publieke omroep 150.000 euro had gekost, inclusief productie en de activiteiten eromheen zoals de kosten voor het schakelen op tv naar verschillende locaties.

Maar uit de eindafrekening blijkt dat het Koningslied ruim vier ton duurder was. Op de afrekening staat een bedrag van 550.000 euro. Een woordvoerder van de NPO zegt dat hij niet weet waar het comité, dat is opgeheven, de rest van het bedrag aan besteed heeft. Ook componist John Ewbank zegt in een interview met De Telegraaf dat hij geen idee heeft waar die tonnen aan zijn besteed.

In het financieel verslag van het Nationaal Comité Inhuldiging staat dat het comité vier ton heeft uitgegeven aan het lied. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de fondsen van het comité geworven bij hoofdzakelijk private partijen. Er zijn voor zover bekend geen financiële bijdragen van de Rijksoverheid geweest, schrijft de RVD in een mail aan de NOS.

Het Koningslied was een samenwerking van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl