Rick van der Ven EPA

WK-finale voor Van der Ven: 'scheelde een paar millimeter'

time icon

Handboogschutter Rick van der Ven is tijdens de WK in Kopenhagen doorgedrongen tot de finale op het olympische onderdeel recurve. "Dit is geweldig", zegt Van der Ven. "Hier kwam ik voor. Samen met een ticket voor de Spelen. En dat is allebei gelukt."

De 24-jarige Brabander won in de halve finales overtuigend met 6-0 van de Japanner Furukawa Takaharu, die hem in 2012 bij de Olympische Spelen uit de finale had gehouden. Takaharu won in Londen zilver en Van der Ven eindigde als vierde. "Ik had liever toen gewonnen dan nu, maar het is wel mooi meegenomen dat ik nu een kleine revanche hebben kunnen nemen voor drie jaar terug."

'Tegen Sjef scheelde het een paar milimeter'

Van der Ven kroop tegen zijn landgenoot door het oog van de naald in de achtste finales.

Van der Ven liet met vijf van z'n negen pijlen de maximale score van 10 noteren en raakte vier keer de 9. Hij had in de achtste finales meer moeite gehad met Sjef van den Berg, die hij na een shoot-off met 6-5 versloeg. "Gelukkig viel het mijn kant op met de laatste pijl. Het scheelde een paar millimeter en op 70 meter is dat toch een redelijk klein verschil", aldus Van der Ven.

Zondag treft Van der Ven in de finale de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin, wereldkampioen van 2011.

STER Reclame