'Als de nacht valt, duiken overal vluchtelingen op in Calais'

EPA

"Als het donker wordt in Calais, ondergaat de stad een metamorfose", zegt correspondent Frank Renout. Afgelopen nacht begaf hij zich tussen de vluchtelingen in de Noord-Franse stad. Elke nacht proberen zij opnieuw om bij de ingang van de Kanaaltunnel op een trein te klimmen waarmee ze naar Groot-Brittannië kunnen komen.

"In de avond gaan de mensen die hier wonen naar huis. Op straat komen dan overal vluchtelingen tevoorschijn", vertelt Renout. "Met honderden tegelijk lopen ze door de straten in de richting van het rangeerterrein voor de ingang van de tunnel."

Kilometers hekwerk

Het terrein is zo'n 650 hectare groot en er staan kilometers aan hekwerk omheen. Toch lopen er tientallen vluchtelingen tussen de treinstellen, zag Renout vanaf een brug boven het complex. "Zover het oog reikt zag ik mensen langs het spoor lopen. Ze willen maar één ding: op een trein klimmen die hen naar Engeland brengt."

NOS / Lars Boogaard

Een levensgevaarlijke onderneming, zo blijkt. Op het terrein worden regelmatig vluchtelingen aangereden door vrachtwagens en op het spoor loert het gevaar van elektrocutie. "Er vallen hier elke dag doden", vertelt een Sudanese jongen tegen Renout. "Mijn vriend en mijn broer zijn doodgegaan op het spoor. Het is heel gevaarlijk."

Ook de politie vormt een gevaar voor de vluchtelingen. "De politie schopt ons en gebruikt traangas", zegt een jongen terwijl hij naar zijn ogen wijst. Het weerhoudt de meesten er niet van toch een poging te wagen. "Ik wil naar Engeland", zegt een andere jongen, ook uit Sudan. "Mijn broer en mijn vader zijn daar al."

Niet opgewassen

De politie kan uiteindelijk maar weinig uitrichten, merkt Renout "Het terrein hier is heel groot en de politie is niet opgewassen tegen de vluchtelingenstroom. Je ziet hier wel heel veel politie, in busjes en te voet."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Honderden vluchtelingen met maar één doel...'

De agenten hebben in veel gevallen geen reden om vluchtelingen te arresteren. "Pas als ze op een trein klimmen, kunnen ze worden aangehouden. Tot die tijd doen ze niets strafbaars", zegt Renout. "De politie pakt ze op en brengt ze in busjes met tientallen tegelijk naar de andere kant van Calais. Daar worden ze op straat gezet."

Vanaf daar lopen ze iedere keer weer terug naar de ingang van de Kanaaltunnel. "En daar begint het kat-en-muisspel weer opnieuw."

STER Reclame