EPA

Een Australiër heeft luchtvaartmaatschappij Etihad aangeklaagd, omdat hij naast een dikke passagier moest zitten die ook een deel van zijn stoel bezette. Naar eigen zeggen hield hij er een rugblessure aan over. 

James Andres Bassos was op weg van Abu Dhabi naar Sydney. Zijn zwaarlijvige buurman nam niet alleen een deel van zijn stoel in, ook hoestte de man veel en liep er kwijl uit zijn mond. Bassos werd hierdoor gedwongen een onnatuurlijke zithouding aan te nemen, zegt hij. Hieraan zou hij zijn rugklachten hebben overgehouden.

150.000 euro

Na vijf uur vliegen vroeg Bassos aan het cabinepersoneel om een andere plaats, maar die werd hem geweigerd. Na enig aandringen mocht hij op een plek zitten die bestemd is voor de bemanning. Na een uur moest de Australiër terug naar zijn oude plaats. 

De ontevreden passagier eist nu een schadevergoeding van ruim 150.000 euro van de luchtvaartmaatschappij, schrijft de Australische krant The Courier Mail. Etihad zegt in zijn verweer dat het niet ongewoon is dat dikke passagiers veel ruimte innemen of dat passagiers moeten hoesten. 

Extra stoel

De Australische rechter weigert de claim van Bassos op voorhand ongegrond te verklaren, zoals Etihad had gevraagd. De rechter zei daarbij dat Bassos niet kansloos is om de zaak te winnen. Hij moet zich wel medisch laten onderzoeken om te kijken of het letsel aan zijn rug daadwerkelijk zo erg is.

De uitspraak in deze zaak kan grote gevolgen hebben voor passagiers met overgewicht. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen worden zware mensen al geweigerd of verplicht een extra stoel te boeken. 

STER reclame