Actievoerende agenten omsingelden in mei het Binnenhof in Den Haag ANP

De politiebonden voeren bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen, in het tweede weekend van augustus, opnieuw actie voor een betere cao. Het idee is om bij acht van de negen wedstrijden in de eerste speelronde van de competitie geen agenten in te zetten. 

Op het speelschema van zaterdag 8 augustus staat onder meer ADO Den Haag tegen PSV. Een dag later wordt onder meer AZ-Ajax gespeeld. De bonden zeggen dat het aan de burgemeesters is om af te wegen of het verantwoord is een wedstrijd te laten doorgaan.

Reactie kabinet

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de acties. Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, overweegt hij opnieuw een gang naar de rechter, zo laat zijn woordvoerder in een eerste reactie weten. Als bekend is hoe de acties er precies uitzien, zal de minister overleggen met het lokale gezag.

Rotterdam

Rotterdam wordt tijdens de acties ontzien. Begin deze maand voerde de politie daar al actie tijdens de Tour de France. Toen is met burgemeester Aboutaleb afgesproken Rotterdam de volgende keer over te slaan. Dat betekent dat er niet wordt gestaakt bij Feyenoord-FC Utrecht.

De politie voert al maanden actie. Het kabinet beloofde onlangs 5 procent loonsverhoging, maar de agenten willen ook andere veranderingen in de cao. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer vrije weekeinden en hogere onregelmatigheidstoeslagen.

Onlangs kondigden de bonden al aan dat agenten vanaf aanstaande maandag alleen nog uitrukken voor spoedmeldingen. Ze zullen zeven weken lang niet reageren op bijvoorbeeld meldingen van geluidsoverlast en aanrijdingen met blikschade. 

STER reclame