EPA

De Afghaanse Taliban hebben de dood van Mullah Omar bevestigd, een dag nadat de Afghaanse regering de Talibanleider had doodverklaard. In een uitvoerige verklaring citeren de Taliban familieleden van Omar. 

Volgens de Afghaanse regering overleed de 'onzichtbare' Talibanleider ruim twee jaar geleden in een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Karachi. De Taliban zeggen dat hun leider inderdaad ziek was, maar zeggen er niet bij wat hem mankeerde of wanneer hij is overleden.

Opvolger

Op een bijeenkomst van Talibancommandanten in hun hoofdkwartier in de Pakistaanse stad Quetta werd Mullah Akhtar Mansour benoemd tot nieuwe leider. Hij functioneerde de afgelopen jaren al als de rechterhand van Mullah Omar. Siraj Haqqani, de voorman van het gelijknamige netwerk, werd gekozen tot zijn plaatsvervanger. 

Volgens correspondent Joeri Boom is het nog maar de vraag hoeveel zeggenschap Mansour heeft over de Taliban. "Niemand weet precies of de Talibancommandanten in het veld de bevelen van de nieuwe leider gaan opvolgen", zegt hij. "Die strijders zijn eigenlijk zelfstandige ondernemers geworden. Ze staan namelijk niet in radioverbinding met Quetta, want dan krijgen ze gelijk een bom op hun dak."

STER reclame