NOS Nieuws Binnenland

Advocaten krijgen dossiers digitaal

ANP

Advocaten krijgen vanaf 1 augustus geen papieren dossiers meer in eenvoudige strafzaken. Ze worden dan digitaal aangeboden via het advocatenportaal, heeft een stuurgroep van de rechters, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Orde van Advocaten besloten.

De afgelopen maanden is een test bij diverse rechtbanken goed bevallen. Stukken van bijvoorbeeld de kinderrechter werden daar niet meer op papier aangeboden. Als er specifiek wordt gevraagd naar een gedrukt exemplaar, blijft dat nog wel mogelijk. 

De digitalisering wordt waarschijnlijk in december uitgebreid. Dan worden ook dossiers in zwaardere strafzaken die het OM afdoet, digitaal beschikbaar. 

Problemen

De digitalisering moet een einde maken aan de problemen tussen het Openbaar Ministerie en bijvoorbeeld advocaten. Die klagen al jaren steen en been over dossiers die zich opstapelen. 

Het gefuseerde OM Zeeland/West-Brabant stelde zelfs een plaatsvervangend hoofdofficier aan om orde op zaken te stellen: dossiers werden vaak te laat of onvolledig vanuit Breda naar de rechtbank in Middelburg gestuurd.

STER reclame