De Androni-ploeg tijdens de Giro in 2014 EPA

De Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec is door de UCI voor dertig dagen geschorst. Van 1 tot 30 augustus mogen renners in dienst van de procontinentale ploeg niet uitkomen in officiële wedstrijden.

Die sanctie is opgelegd nadat renners Fabio Taborre en Davide Apollonio binnen enkele weken na elkaar werden betrapt op het gebruik van stimulerende middelen. Androni heeft daarmee een twijfelachtige primeur te pakken. Het is de eerste wielerploeg die collectief door de UCI geschorst wordt na twee dopinggevallen in een tijdsbestek van een jaar. Die regels traden per 1 januari 2015 in werking.

Kleine koersen

Door de sanctie missen de Italianen onder meer de Prudential Classic in Londen aankomende zondag, de Ronde van de Limousin en de eendagswedstrijd Arnhem-Veenendaal.

De voormalige ploeg van Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel boekte dit jaar zes zeges in kleinere wedstrijden. De meest aansprekende is een ritzege van sprinter Francesco Chicchi in de Italiaanse rittenkoers Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

In beroep

Teambaas Gianni Savio heeft inmiddels laten weten tegen de sanctie in beroep te gaan. De ploeg moet dan aantonen niet verantwoordelijk te zijn voor de dopinggevallen. 

STER reclame