NOS Nieuws

Extra onderzoek naar vaccin baarmoederhalskanker

Het onderzoeksinstituut Lareb gaat de bijwerkingen van het vaccin tegen baarmoederhalskanker nog een keer onderzoeken. De zogenoemde HPV-vaccinatie moet meisjes vanaf 13 jaar beschermen. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van buitenlandse media-aandacht voor het vaccin en het besluit van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de bijwerkingen nog een keer te bekijken.

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In totaal heeft Lareb sinds 2006 1142 klachten over het vaccin binnengekregen. Lareb-directeur Agnes Kant zei tegen Radio EenVandaag dat dit minder meldingen zijn dan er over andere vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma binnenkomen. Per jaar krijgen zo'n 60.000 meisjes de vaccinatie toegediend.

Geen reden tot twijfel

"We hebben wel opgemerkt dat er een aantal bijzondere meldingen over langdurige vermoeidheid bijzitten", zegt Kant. Omdat dergelijke vermoeidheid ook voorkomt bij meisjes die geen vaccinatie hebben gehad, is het niet zeker of het vaccin de oorzaak van de klachten is. Daar wil het Lareb met het extra onderzoek achter komen. Na de zomervakantie gaat het instituut contact opnemen met alle mensen die een melding hebben gedaan.

Op dit moment is er volgens Kant nog geen reden om te twijfelen aan het vaccin. Het onderzoek is extra, zegt ze. "We verwachten ook niet dat we iets gaan vinden en het lastige is in welke mate de klachten zijn gerelateerd aan het vaccin."

Verband

Daar denkt Esther Keppel anders over. Bij Radio EenVandaag vertelt ze dat haar dochter na de derde HPV-vaccinatie soms wel 22 uur per dag slaapt en last kreeg van duizeligheid en extreme hoofdpijn. Daarnaast heeft haar dochter last van een verhoogde hartslag en een wisselende bloeddruk.

Volgens haar is er wel degelijk een verband tussen de klachten en het vaccin en lopen veel meer meisjes met de klachten rond.

Bij het Lareb zijn in totaal 49 gevallen bekend van meisjes die na het vaccin last hadden van ernstige vermoeidheid waarvan sommige in combinatie met duizeligheid, een verhoogde hartslag en bloeddruk. Kant roept mensen op die nog geen melding hebben gedaan dat wel te doen. "Zonder melding kunnen we het ook niet onderzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl