Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op de Turkse vliegbasis Incirlik
NOS Nieuws

Turkije: geen luchtsteun voor Koerden vanaf Incirlik

Turkije staat niet toe dat de Amerikanen de vliegbasis Incirlik gebruiken om luchtsteun te verlenen aan Koerdische strijders in Syrië. De Amerikanen mogen vanaf Incirlik alleen aanvallen op IS uitvoeren, laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Donderdag bereikten Turkije en de VS nog een akkoord over het gebruik van de strategisch belangrijke vliegbasis, in het zuiden van Turkije. Over de precieze voorwaarden werd nog onderhandeld. Nu zegt Turkije dus dat alleen aanvallen op Islamitische Staat worden toegestaan. Voor steun aan de Koerden, op wie Turkije sinds vorige week zelf aanvallen uitvoert, is Incirlik niet bedoeld.

Een bron rond de regering-Obama noemde het akkoord donderdag nog een "game changer". Incirlik ligt relatief dicht bij het IS-kalifaat. Ook de afstand naar de Turks-Syrische grens is klein. In dat gebied hebben Koerdische strijders IS teruggedrongen, onder meer dankzij Amerikaanse luchtsteun.

Turkse doelen in Noord-Irak

'Te vroeg gejuicht'

"Het zat er al wel een beetje aan te komen", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Terwijl in Washington vorige week gejuicht werd, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat er nog steeds onderhandelingen bezig waren."

Het gebruik van de basis heeft nog wel zin, zegt Waagmeester. "Maar het lijkt erop dat de samenwerking tussen de Koerden op de grond in Syrië en de Amerikanen in de lucht er niet van gaat komen. In ieder geval niet met vluchten vanaf Turkije."

Ondertussen lijken gesprekken over een IS-vrije zone langs de Syrisch-Turkse grens ook op niets te zijn uitgelopen. Een Turkse krant en het Amerikaanse persbureau Bloomberg zeggen dat Washington niets ziet in het Turkse plan.

Turkije wil IS uit de grensregio verjagen en daar een 'veilige zone' instellen. De Verenigde Naties reageerden kritisch op het plan. Een veilige zone kan veel vluchtelingen aantrekken, terwijl de veiligheid er helemaal niet is gegarandeerd, zei een hoge VN-functionaris gisteren.

"Er blijft maar weinig over van de doorbraken van de afgelopen week", zegt Waagmeester. "Er is dus geen sprake van een gezamenlijke Turks-Amerikaanse inspanning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl