ANP
NOS Nieuws

Is Windows 10 echt gratis?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Door techredacteur Nando Kasteleijn

Wat kan je wel en niet met Windows 10 en is het echt gratis? Vanaf vandaag is het besturingssysteem beschikbaar voor het grote publiek. Het nieuwe systeem moet vooral herkenbaar zijn en makkelijk werken. Maar wat moet je weten voordat je aan de slag gaat? Tien vragen en antwoorden.

Is Windows 10 echt gratis?

Er is vrij veel verwarring geweest over wanneer Windows 10 wel en niet gratis is. Microsoft zegt zelf dat iedereen die zijn of haar pc met Windows 7 of 8 voor 29 juli 2016 updatet, Windows 10 gratis kan gebruiken. Daarna kost een standaardlicentie 119 dollar, de europrijs is nog niet bekend.

In de praktijk kan daardoor bijna iedereen Windows 10 gratis krijgen. Over een jaar zijn nieuwe pc's sowieso uitgerust met Windows 10 en gebruikers hebben een jaar de tijd om hun huidige pc te updaten. Microsoft belooft daarnaast dat Windows 10 na het eerste jaar niet alsnog geld gaat kosten voor mensen die het systeem in het eerste jaar hebben geïnstalleerd.

Microsoft
Het bureaublad van Windows 10

Kan ik Windows 10 meteen installeren?

Microsoft heeft aangegeven dat de update gefaseerd wordt verspreid, maar deze is waarschijnlijk wel vandaag voor iedereen beschikbaar. Er zijn honderden miljoenen pc's en andere apparaten die de update kunnen ontvangen, dus de kans bestaat dat het downloaden wat langer duurt. Om die reden heeft Microsoft de afgelopen maanden via een pop-up-melding de mogelijkheid gegeven om alvast een kopie te 'reserveren'.

Voor Windows Phone-gebruikers zit er nog een addertje onder het gras. Want hoewel pc's en tablets Windows 10 al kunnen downloaden, moeten smartphonegebruikers nog even wachten. Die update komt later dit jaar.

Is het verstandig om nu al over te stappen?

Windows 10 wordt al maanden getest, zowel door Microsoft zelf als door mensen van buitenaf. Je zou zeggen dat het bedrijf genoeg tijd heeft gehad om iets goeds af te leveren. Toch waarschuwen veel experts dat als je zeker wilt zijn van een stabiel systeem, je misschien beter even kunt wachten tot de meeste kinderziektes eruit zijn.

Daarnaast kan het zijn dat sommige programma's en apparaten, zoals printers, nog niet goed werken met Windows 10 omdat er drivers ontbreken.

Hoe zit het met de browsers?

Eerder dit jaar kondigde Microsoft een nieuwe browser aan, Edge. De browser moet een stuk sneller werken en ondersteunt daarnaast Silverlight niet meer. Edge moet gaan concurreren met Firefox, Chrome en Safari en vooral het falen van Internet Explorer doen vergeten. Deze browser was ooit heel populair, maar raakte uit de gratie doordat hij niet snel genoeg met z'n tijd meeging. Maar, Internet Explorer-liefhebbers, niet getreurd. Microsoft heeft beloofd dat de browser voorlopig nog zal blijven bestaan.

Microsoft
Edge, de nieuwe browser in Windows 10

Is Windows 10 inderdaad de laatste versie?

Over die vraag doet Microsoft een beetje geheimzinnig. Het bedrijf wil niet bevestigen dat dit de laatste versie is en er dus geen Windows 11 komt. Maar Microsoft slaat met Windows 10 wel een andere weg in. Tot nu toe kwam er elke paar jaar een nieuwe versie op de markt, nu komen er kleinere updates voor Windows 10.

Daarnaast heeft Microsoft bij consumenten het updateproces geautomatiseerd. Dit betekent dat je altijd de laatste versie hebt, maar ook dat je eigenlijk geen controle hebt over updates die binnenkomen.

Als een programma een fout bevat, wordt deze toch naar alle pc's gestuurd. Dit betekent overigens ook dat je straks bij het afsluiten van je computer niet meer 'update 1 van 24' ziet staan.

Kan ik Windows 10 ook op mijn werk gebruiken?

Waarschijnlijk niet, tenzij je je eigen laptop mag gebruiken. Veel bedrijven stellen zich afwachtend op. Het is niet alleen een grote operatie om iedereen over te zetten, maar er wordt vaak ook specifieke software gebruikt die eerst uitgebreid moet worden getest. Een softwarefoutje kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf.

Verdwijnt er nog iets in Windows 10?

Liefhebbers van Windows Media Center zullen naar een ander programma op zoek moeten. Microsoft heeft besloten om dit onderdeel eruit te halen. Dat komt niet als een verrassing, de software wordt sinds 2009 niet meer geüpdatet. Wil je een dvd kijken? Dan zul je voorlopig een ander programma moeten gebruiken. Microsoft zegt later wel met een optie te komen om dvd's te kijken. Het bekende hartenjagen zit niet meer in Windows 10.

Hoe zit het met mijn privacy op Windows 10?

Microsoft gaf vorig jaar al toe dat het bedrijf, net als veel andere techbedrijven, steeds meer gegevens verzamelt. Het zegt de gegevens alleen niet te gebruiken om advertenties te verkopen, iets wat bijvoorbeeld Google en Facebook wel doen. De Consumentenbond adviseerde gisteren wel om naar je privacy-instellingen te kijken als je niet wil dat Microsoft bepaalde gegevens van je kan verzamelen.

Microsoft
Windows 8 heeft een zogenoemd 'METRO'-interface

Kan ik met Windows 7 of 8 blijven werken?

Dat kan zeker. Microsoft stopt geen nieuwe functies meer in Windows 7, maar zorgt wel dat het systeem goed beveiligd blijft. Dat zal zo blijven tot januari 2020. Windows 8 krijgt voorlopig ook nog nieuwe functies.

Waarom wil Microsoft zo graag dat we Windows 10 installeren?

Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste wil het softwarebedrijf zo snel mogelijk de mislukkingen van Windows 8 vergeten. Dat systeem was zo anders dan Windows 7, dat het voor heel veel mensen moeilijk was om eraan te wennen. Met als gevolg dat veel mensen niet overstapten.

Microsoft wil nu verder met innoveren, maar daarvoor moeten alle gebruikers wel met Windows 10 werken. Daarom is Windows 10 gratis, in de hoop dat veel mensen snel overstappen en het voor Microsoft in de toekomst makkelijker wordt om nieuwe (al dan niet betaalde) diensten aan te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl