Yanis Varoufakis AFP

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis wordt mogelijk vervolgd. Volgens de aanklachten had de minister vergevorderde plannen voor de herinvoering van de drachme als munteenheid en wilde hij de computersystemen van zijn eigen ministerie hacken. Varoufakis is als parlementslid onschendbaar, maar het Griekse Hooggerechtshof heeft het parlement gevraagd die onschendbaarheid op te heffen. 

Volgens een van de aanklagers, een advocaat, bracht Varoufakis Griekenland in gevaar met zijn plannen voor een nieuwe munteenheid. De ex-minister had een team van vijf mensen samengesteld, waarmee hij de plannen voor de herinvoering van de drachme besprak.

Daarnaast zou Varoufakis opdracht hebben gegeven om de computersystemen van zijn eigen ministerie te hacken. Daarmee wilde het team toegang krijgen tot gegevens van belastingbetalers om ze over te kunnen zetten naar een nieuw betalingssysteem.

Alternatief

De computersystemen wilde hij hacken omdat de Griekse overheid daar zelf geen toegang meer toe zou hebben, als die volledig gecontroleerd zou worden door Europa. Brussel spreekt dit tegen. "De Europese Commissie en het IMF geven alleen technische ondersteuning, ze beheren de systemen niet", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. 

Naar eigen zeggen handelde Varoufakis in opdracht van premier Tsipras, die hem al voor de verkiezingen in januari had gevraagd te kijken naar alternatieven. Varoufakis beweert dat de plannen een alternatief waren voor het geval Griekenland uit de euro zou worden gezet en dat het niet de bedoeling van de regering was om zelf uit de euro te stappen. 

Politieke moord

De flamboyante ex-minister vindt niet dat hij iets fout heeft gedaan. Hij zegt te hebben gehandeld "binnen de wetten van het land en om Griekenland binnen de eurozone te houden." Hij zei tegen de Britse krant The Telegraph dat hij de aanklachten ziet als een politieke moord op hem en de regering van premier Tsipras. "Het is een poging om de eerste vijf maanden van deze regeringsperiode te vernietigen." 

De aanklachten tegen Varoufakis  zijn ingediend door een advocaat, een burgemeester en een groep conservatieve parlementariërs. 

STER reclame