Media: Talibanleider Mullah Omar dood

De Afghaanse regering heeft bevestigd dat Talibanleider Mullah Omar al meer dan twee jaar dood is. Eerder vandaag doken berichten over zijn dood al op in Afghaanse en Pakistaanse media.

De regering in Kabul zegt dat het nieuws over de dood van de Talibanleider gebaseerd is op betrouwbare informatie. Ook de Amerikaanse regering noemt de informatie geloofwaardig. De Taliban hebben nog niet gereageerd, maar zegden eerder vandaag toe om met een verklaring te komen.

Een woordvoerder van de Aghaanse geheime dienst zegt dat Mullah Omar in april 2013 in een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Karachi is overleden. "Hij was erg ziek." Volgens eerdere berichten leed Mullah Omar mogelijk aan tuberculose.

Osama bin Laden

De in 1960 geboren Talibanleider is sinds 2001 niet meer in het openbaar gezien. In dat jaar vielen de Amerikanen Afghanistan binnen, toen Mullah Omar na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september de kant van al-Qaidaleider Osama bin Laden had gekozen. 

De dood van Mullah Omar is al verscheidene keren gemeld, maar nooit door de Afghaanse regering bevestigd. Er was een beloning van 10 miljoen euro op het hoofd van Mullah Omar gezet, omdat hij Bin Laden en al-Qaida onderdak had geboden. 

Vredesproces

Het is niet duidelijk wat de reden is dat de dood van Mullah Omar vandaag bekend is geworden. Het nieuws komt twee dagen voordat vertegenwoordigers van de Afghaanse regering en de Taliban in Pakistan vredesonderhandelingen beginnen. 

Eerder vandaag noemde Pakistan de berichten speculaties. Volgens het land was de bekendmaking bedoeld om het vredesproces te verstoren.

STER reclame