Microsoft

Vanaf vandaag is Windows 10 beschikbaar. Het besturingssysteem is het eerste jaar gratis te downloaden voor iedereen die nu Windows 7 of 8 heeft. Een opvallende verandering: tot nu toe moest altijd betaald worden voor een nieuwe Windows-versie.

Microsoft heeft er bewust voor gekozen om Windows 10 het eerste jaar gratis aan te bieden. Het bedrijf wil dat Windows 8 zo snel mogelijk wordt vergeten. Die versie was erg ingewikkeld, waardoor veel mensen en bedrijven met Windows 7 bleven werken.

Windows 8 heeft een zogenoemd 'METRO'-interface Microsoft

Het startmenu is terug

Windows 10 heeft wel wat weg van Windows 7. In plaats van tegels, zoals in Windows 8, is er weer een bureaublad met onderin de taakbalk. Ook het startmenu, dat verloren was gegaan in Windows 8, heeft weer een plekje gekregen. 

Het einde van browder Internet Explorer lijkt in Windows 10 nabij. Microsoft heeft Edge geïntroduceerd, een nieuwe browser die volgens de softwaremaker een stuk sneller werkt. Daarnaast heeft Edge extra functies zoals het maken van annotaties. Er is in het verleden veel kritiek geweest op Explorer. De hoop is dat Edge beter wordt ontvangen. Internet Explorer blijft voorlopig nog wel beschikbaar.

Edge is de nieuwe browser in Windows 10 Microsoft

Privacy in Windows 10

Microsoft verzamelt, net als andere bedrijven, steeds meer gegevens van gebruikers. In Windows 10 worden volgens het bedrijf data verzameld en gebruikt om de virtuele assistent Cortana beter te laten werken. Cortana is overigens nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Andere bedrijven zoals Google verzamelen al jaren data van gebruikers en gebruiken die informatie om advertenties te verkopen. Microsoft zegt dat dat niet zal gebeuren.

Het verzamelen van de data is voor de Consumentenbond wel reden om te waarschuwen voor Windows 10. De bond adviseert gebruikers om de standaardinstellingen aan te passen om zo hun privacy te beschermen.

Nieuwe versie van Windows gelanceerd

Android- en iOS-apps op Windows

Waar veel Windows-gebruikers last van hadden, was dat bepaalde programma's pas heel laat of helemaal niet voor Windows beschikbaar kwamen. Ontwikkelaars richten hun aandacht op Android en iOS. Vaak vonden ze het de tijd en moeite niet waard om iets voor Windows te bouwen. 

Microsoft wil daar iets aan doen. Het wordt vanaf nu makkelijker om Android- en iOS-apps om te bouwen tot een applicatie voor Windows. Verder stopt Microsoft met het onderscheid tussen Windows en Windows Phone. Voortaan is er een versie die overal op werkt. Ook komt er een app-store met apps die op alle apparaten werken.

STER reclame