EPA

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer, die begin deze maand in Zimbabwe de populaire leeuw Cecil doodde, heeft in een verklaring berouw getoond en gezegd te zullen meewerken met het onderzoek. Desalniettemin treft hem naar eigen zeggen geen blaam omdat hij legaal zou hebben gehandeld. 

'Hij is niet eens een mens wat mij betreft'

"Ik heb professionele gidsen ingehuurd en zij voorzagen me van de juiste vergunningen", schrijft Palmer. "Bij mijn weten was alles aan deze trip legaal en keurig afgehandeld. Ik wist tot na de jacht niet dat de leeuw die ik doodde een plaatselijke lieveling was met een halsband en onderdeel van een studie. Ik vertrouwde op de expertise van mijn lokale professionele gidsen en dat zij een legale jacht zouden organiseren." 

Pijl en boog

Palmer betaalde 50.000 dollar om de leeuw met pijl en boog te mogen doden. De dood van de 13-jarige Cecil ontketende een storm van verontwaardiging op het internet. Niet alleen omdat de leeuw populair was en geen angst voor mensen had, maar ook omdat de leeuw in een reservaat leefde en om die reden beschermd was. 

Jagen is een liefhebberij van de tandarts. Hij betaalde regelmatig tienduizenden euro's voor jachttrips om zijn prooien te kunnen doden. Dat is met de juiste vergunningen en voorwaarden legaal in Zimbabwe. Maar Cecil is uit het park gelokt en toen gedood. Hij werd gevonden. Gedood, gevild en onthoofd.

Vervolgen

In een verklaring zegt de Zimbabwaanse autoriteit voor Parken en Wilde dieren (Zimparks) dat ze de jagers willen laten vervolgen. Ook slepen ze de eigenaar van het land waar Cecil naartoe was gelokt voor de rechter, omdat ze vinden dat hij betrokken was bij de jachtpartij. 

Het spijt me dat het verantwoordelijk en legaal uitvoeren van mijn liefhebberij heeft geresulteerd in de dood van deze leeuw.

Walter Palmer

"De autoriteiten in Zimbabwe en de VS hebben nog geen contact met me opgenomen over de situatie, maar ik zal meewerken met alle ondervragingen", schrijft Palmer. "Nogmaals, het spijt me dat het verantwoordelijk en legaal uitvoeren van mijn liefhebberij heeft geresulteerd in de dood van deze leeuw."

#CecilTheLion

De storm op internet is voorlopig nog niet gaan liggen. Met de hashtags #CecilTheLion en #WalterPalmer spreken veel mensen op Twitter hun afkeer uit en wensen de tandarts van alles toe. Zijn eigen verklaring dat de jacht volledig legaal was wordt niet geaccepteerd.

Ook op Facebook zijn de reacties niet vergevingsgezind. Onder meer de populaire komiek en dierenactivist Ricky Gervais reageerde op Walter Palmer. Hij schreef: "Het gaat niet om voedsel. Het gaat ook niet om schieten, want dan volstaan lege blikjes. Dit gaat puur om de sensatie van het doden. Gestoord." Die reactie kreeg inmiddels 80.000 likes.

STER reclame