Rob Rensenbrink raakt in de WK-finale van 1978 de paal
NOS Voetbal

Rensenbrink heeft spierziekte PSMA

Rob Rensenbrink heeft de spierziekte PSMA, een afgeleide van ALS, zo openbaarde de oud-international in de nieuwste editie van Helden Magazine. In het interview vertelt de 68-jarige Rensenbrink eerst uitvoerig over de WK-finale van 1978 en zijn legendarische bal op de paal. En daarna komt hij met zijn onthulling.

“Drie jaar geleden op vakantie zei m’n vrouw ineens: ‘Wat tril je toch?’ Ik had een gevoel van kramp in m’n armen; ineens", aldus Rensenbrink. "Als ik met mijn arm schudde, verdween het weer. Vorig jaar ben ik toch maar naar het AMC gegaan en na een onderzoek, met elektrische schokken over mijn hele lichaam, stelden ze daar vast: u hebt PSMA, een ALS-variant."

Rensenbrink op de paal

PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie) is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Het tempo waarin dit gebeurt, verschilt per persoon. Uiteindelijk raken mensen verlamd. Bij een deel van de mensen met PSMA ontwikkelt de ziekte zich tot ALS en dan gaan de verlammingsverschijnselen sneller. Twee jaar geleden maakte een andere oud-international, Fernando Ricksen bekend dat hij lijdt aan ALS.

"Gelukkig is de situatie al drie jaar stabiel", vervolgt Rensenbrink. "Ik word elk half jaar gecontroleerd en voel me ook niet ziek. Maar het kan erger worden en er zijn nog geen medicijnen, al wordt er veel onderzoek gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl