Saif al-Kadhafi AFP

Een zoon van de Libische oud-dictator Kadhafi heeft de doodstraf gekregen. Saif al-Islam kreeg de straf voor het bloedig neerslaan van vreedzame protesten tijdens de revolutie in Libië, in 2011. Saif was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij wordt vastgehouden door een voormalige rebellengroep in het woestijnstadje Zintan, die weigert hem uit te leveren. Tijdens de rechtszaak heeft hij verklaringen afgelegd via een videoverbinding.

Kadhafi's tweede zoon werd gezien als de opvolger van zijn vader. In de jaren voor de val van het regime zocht hij toenadering tot het Westen en wekte de indruk gematigd te zijn, maar achter de schermen was hij zeer wreed en verzette hij zich gewelddadig tegen het neerslaan van het regime van zijn vader.

Eerlijk proces

Het Internationaal Strafhof wilde Saif al-Islam in Den Haag berechten en er zou met hem onderhandeld zijn om zich over te geven, maar Libië koos voor berechting in eigen land. Tripoli gaf het strafhof de garantie dat Kadhafi's zoon een eerlijk proces zou krijgen.

De Libische rechters legden ook de doodstraf op aan de vroegere premier Ali al-Mahmoud en aan Abdullah al-Senussi, voormalig hoofd van de geheime dienst en de oom van Saif al-Islam.

Zoon Kadhafi krijgt doodstraf

STER reclame