ANP
NOS Nieuws

Koenders praat in New York over MH17-tribunaal

Minister Koenders praat vandaag en morgen in New York met hoge buitenlandse vertegenwoordigers over de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de MH17-ramp berecht. Verwacht wordt dat de VN-Veiligheidsraad morgenavond stemt over de oprichting van zo'n tribunaal.

Koenders heeft ontmoetingen met delegaties uit Maleisië, Oekraïne, België en Australië. Ook praat hij met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en met een vertegenwoordiger van Nieuw-Zeeland, dat nu voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad. Nederland zou lobbyen voor spreektijd in de Veiligheidsraad.

"Voor mij staat voorop dat we gerechtigheid krijgen voor slachtoffers en nabestaanden en dat we tot het uiterste gaan om de daders te vervolgen. Dat zijn we hun verplicht", aldus Koenders.

Voordelen

Volgens de minister gaat deze kwestie de hele internationale gemeenschap aan. "De veiligheid van de burgerluchtvaart is voor iedereen van groot belang. Niet alleen voor de landen die betrokken zijn bij MH17."

Oprichting van een tribunaal heeft veel voordelen, vindt Nico Schrijver, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Leiden. "Een tribunaal is een hulporgaan van de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad kan dus al zijn bevoegdheden inzetten om verdachten te vinden en alle staten tot medewerking te dwingen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar of het MH17-tribunaal er ook echt komt, is maar zeer de vraag. De Russische ambassadeur bij de VN heeft nog eens benadrukt dat Rusland zal tegenstemmen in de Veiligheidsraad. Rusland heeft als een van de permanente leden vetorecht en dat betekent dat een Russisch 'nee' de oprichting van een tribunaal blokkeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl