ANP

Enkele duizenden diabetespatiënten in Nederland krijgen mogelijk niet belangrijke hulpmiddelen die ze nodig hebben. Er zijn acute problemen met de levering van de middelen van het merk Accu-Chek. Het bedrijf Roche Diabetes Care, dat de spullen verkoopt, kan tijdelijk niet leveren door verhuizing van het magazijn.

Diabetici die een insulinepomp van Accu-Chek gebruiken, kunnen de komende tijd mogelijk geen gebruikmaken van de pomp. Onderdelen als infusiesets en ampullen kunnen niet geleverd worden vanwege de distributieproblemen.

Insulinepen

Roche gaf diabetici het advies om maar tijdelijk een insulinepen te gebruiken, maar daar kwam het bedrijf al snel van terug. De Diabetesvereniging Nederland had kritiek op het advies van Roche, omdat alleen een behandelend arts moet besluiten welke therapie een alternatief is.

'Het gaat voor een deel om een kwetsbare groep'

De Diabetesvereniging Nederland is verbaasd over de leveringsproblemen en vindt dat die niet mogen leiden tot risico's voor de patiënten. "Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is het belangrijk dat de problemen worden opgelost. Het probleem is echt serieus", zei directeur Olof King in het NOS Radio 1 Journaal.

Roche erkent dat er problemen zijn, maar volgens het bedrijf zijn die nu grotendeels opgelost. Volgens de directeur heeft Roche alleen maar geprobeerd om patiënten gerust te stellen door te zeggen dat ze een insulinepen konden gebruiken, maar heeft dat een averechts effect gehad.

"Nog steeds problemen"

Mediq Direct Diabetes, dat medische hulpmiddelen en medicijnen verkoopt, merkt er niets van dat de problemen zijn opgelost. Producten van Accu-Chek komen volgens het bedrijf maar mondjesmaat binnen. Mediq biedt patiënten daarom alternatieven aan.

STER reclame