Een omgewaaide boom in Amsterdam
NOS Nieuws

Verzekeraars schatten stormschade op zeker 13 miljoen euro

De storm die zaterdag over Nederland raasde, heeft volgens de eerste prognose van verzekeraars voor zeker 13 miljoen euro aan schade aangericht. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat het bedrag verder oploopt, omdat nog niet alle schademeldingen binnen zijn.

De schade aan huizen, bedrijven en inboedels vormt de grootste kostenpost, aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Ook de schade aan auto's, vaak als gevolg van omgewaaide bomen en rondvliegende takken, is meegenomen in deze eerste prognose.

Dat geldt ook voor claims van vakantiegangers die hun tent of caravan verloren in de storm. De reisverzekeraars kregen afgelopen weekend 30 procent meer telefoontjes te verwerken dan gewoonlijk.

Evenementen

De verzekeraars weten nog niet wat de kosten zijn die de organisatoren van evenementen en festivals gaan opvoeren omdat de festiviteiten niet door konden gaan. Niet alle festivals en evenementen zijn overigens verzekerd tegen afgelasting als gevolg van de weersomstandigheden, zegt Buis.

Ook verwachten de verzekeraars nog uitgestelde claims van mensen die met vakantie zijn en pas bij terugkeer vaststellen dat hun huis schade heeft opgelopen. Bovendien kan er nieuwe schade ontstaan omdat ook vandaag nog her en der bomen omvallen, die door de storm instabiel zijn geworden.

Schade-experts zijn inmiddels op pad gegaan en de eerste gedupeerden kunnen volgens Buis binnen enkele dagen het geld op hun rekening verwachten.

Buis noemt de omvang van de schade door de zomerstorm "niet enorm". Ter vergelijking: de lentestorm die eind maart huishield in Nederland, richtte voor ongeveer 10 miljoen euro schade aan.

'Bezoekers krijgen geld terug of kaartje voor volgend jaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl