NOS Nieuws

Boswachters: ga niet in bos wandelen

  • NOS / Auke Alders
    In het Amsterdamse Bos wordt hard gewerkt om alle bomen en takken op te ruimen

Staatsbosbeheer waarschuwt om niet naar het bos te gaan. Er zijn veel gebroken takken, die nog niet zijn gevallen. "Bij het lichtste zuchtje wind kunnen die naar beneden komen", zegt een woordvoerster. Zij adviseert om in open gebied te recreëren, bijvoorbeeld in de duinen of op de heide.

De schade door de storm van gisteren is het grootst in de provincies Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. De boswachters gaan vandaag en morgen op pad om gebroken takken te verwijderen. Gisteren zijn al veel bomen van de wandelpaden verwijderd.

Boswachter Van Zadelhoff van het Amsterdamse Bos denkt nog zeker een week nodig te hebben om de stormschade op te ruimen.

Niet iedereen neemt de waarschuwing van de boswachters serieus. Veel mensen zijn toch naar het Amsterdamse Bos gegaan om te wandelen, rennen of paardrijden, zegt verslaggever Jeroen de Jager.

  • NOS / Jeroen de Jager
    Veel mensen gaan ondanks de waarschuwing toch naar het Amsterdamse Bos
  • NOS / Jeroen de Jager
    In het Amsterdamse Bos worden de bomen en takken vandaag opgeruimd
  • NOS / Jeroen de Jager
    Sommige bomen zijn zo ernstig beschadigd dat ze worden weggehaald
  • NOS / Marc Hamer
    Veel wandelaars die toch naar het bos gaan vinden bomen of takken op hun weg

A44 weer open

De opruimwerkzaamheden op de A44 tussen Leiden en Den Haag zijn vanochtend vroeg afgerond. "De rijbaan is helemaal vrijgegeven", zegt Rijkswaterstaat. De snelweg moest gisteren worden afgesloten na de storm. Bij Wassenaar lagen veel bomen en takken op het wegdek.

Met het openstellen van de A44 zijn alle snelwegen weer vrij. Het is nog onduidelijk hoeveel schade de zware zomerstorm van gisteren heeft aangericht. De verzekeraars zijn nog aan het inventariseren en komen pas maandag met een raming. Er wordt uitgegaan van een miljoenenschade.

Balgstuw

Ook de stormvloedkering Ramspol bij Kampen is weer open, meldt Rijkswaterstaat, Die werd gisteren gesloten door een balgstuw, die zichzelf automatisch opblaast bij een waterstand van 50 centimeter boven NAP. Daardoor was het scheepvaartverkeer tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer gestremd.

In Soest heeft de zogenoemde Wilhelminalinde de storm niet overleefd. De boom werd in 1898 geplant ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina.

De storm van gisteren was de zwaarste julistorm sinds de metingen in 1901 begonnen. De zwaarste windstoot, met een snelheid van 121 kilometer per uur, werd gemeten in IJmuiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl