Agenten houden de wacht bij het wervingskantoor op Times Square EPA

Het Pentagon vraagt Amerikaanse burgers om niet gewapend de wacht te houden bij wervingskantoren van de strijdkrachten. Na de schietpartij in Chattanooga doken op meerdere plekken in het land milities op die de militairen daar wilden beschermen tegen nieuw geweld.

De militairen die werken in de rekrutering zijn meestal niet gewapend, omdat de centra vaak in civiel gebied liggen, zoals winkelcentra. Daardoor kon Muhammed Youssef Abdulazeez vorige week vijf militairen doodschieten bij het wervingskantoor in Chattanooga voordat hij zelf werd gedood.

Om de militairen te beschermen doken sindsdien op meerdere plekken in de VS bezorgde burgers op die de wacht wilden houden. Sommigen namen daarvoor zelfs automatische wapens mee.

Risico's

Het Pentagon zegt de bezorgdheid op prijs te stellen, maar vraagt de burgerwachten toch te stoppen. "We zijn dankbaar voor de steun van het Amerikaanse publiek, maar vragen toch om niet op wacht te gaan staan. Dit kan namelijk onze taken belemmeren en onverwachte risico's met zich meebrengen."

Dat de burgermilities risico's opleveren bleek toen in Ohio een geweer per ongeluk afging. Daarbij raakte niemand gewond, maar uit voorzorg werden de vrijwilligers weggestuurd.

Volgens het ministerie van Defensie is er voortdurend contact met de politie over de beveiliging. Bovendien is er geen aanleiding om te denken dat een herhaling van de schietpartij in Chattanooga ophanden is.

STER reclame