ANP Pro Shots
NOS Sport

Cornelissen en Parzival staan buitenspel

Zes jaar lang waren Adelinde Cornelissen en haar paard Parzival vaste waarden in de Nederlandse dressuurploeg. De combinatie haalde medailles binnen op EK, WK en Olympische Spelen. Maar Parzival is met zijn 18 jaar een paard op leeftijd geworden en komt niet meer voor in de plannen van de Nederlandse bondscoach.

Cornelissen wilde hem nog een paar keer laten schitteren voor zijn pensioen. Volgend jaar in Rio en over twee weken tijdens het EK in Aken. Bondscoach Wim Ernes besliste anders. Parzival wordt bedankt voor bewezen diensten, hij hoeft niet meer mee. Die klap kwam hard aan bij Cornelissen.

Cornelissen en Parzival staan buitenspel

"Anderhalve maand geleden, na de CHIO Rotterdam, had ik een gesprek met de bondscoach", zegt ze. "Die vertelde mij dat hij niet van plan was mij mee te nemen naar het EK. Dat was een beetje een vervelende planning."

Cornelissen kreeg te horen dat Ernes het toernooi wilde gebruiken om jonge, onervaren combinaties uit te proberen. Andere routiniers, zoals Edward Gal en Hans Peter Minderhout, kregen echter wel een plaats in zijn keurkorps.

Afgeschreven

Cornelissen kon begrip opbrengen voor de wens van de bondscoach om de talenten de kans te geven. "Hij kon natuurlijk niet honderd procent op Parzival rekenen voor Rio, omdat hij ouder wordt. Dat snap ik ook. Ik kan niks garanderen, dat kan met paarden nooit. Maar later las ik terug dat hij Parzival ook niet mee wil nemen naar Rio."

Het kwam op Cornelissen over alsof Ernes haar succespaard al heeft afgeschreven, terwijl zij nog een olympische droom voor ogen had. "Of dat lukt, weet je toch nooit. Ik ben reëel, ik weet dat hij ouder wordt. Ik wil ook alleen nog maar meerijden als hij mee kan doen. Ik ga niet meerijden voor de bladvulling. Of je dat uiteindelijk haalt, dat weet ik niet. Maar als je er niet naartoe werkt, dan weet je het nooit."

Pensioen

De rol van Parzival op de grootste internationale toernooien lijkt door de keuze van Ernes uitgespeeld. En dat voelt niet goed bij Cornelissen. "Natuurlijk zit ik zelf ook wel eens na te denken wanneer het afscheid is. Maar het is wel zo fijn als je het zelf kan bepalen."

De amazone vindt de tijd nog niet rijp om haar paard met sportief pensioen te sturen. "Hij vindt het spelletje nog leuk, de aandacht, op concours gaan. Dus wie ben ik dan om hem dat te ontnemen."

Cornelissen is van plan om komend seizoen nog met Parzival uit te komen in het wereldbekercircuit. "Als hij in vorm is en fit is, dan rijd ik."

Toch weet ook de Nijkerkse dat de pensioengerechtigde leeftijd onvermijdelijk dichterbij komt. "Volgend jaar is hij negentien. Tot en met negentien mogen de paarden internationaal meelopen. Daarna niet meer. Dus dan zal er zeker wel een keer een afscheid zijn."

Talentvolle paarden

Het naderende afscheid van Parzival is ook voor Adelinde Cornelissen aangrijpend. Wil zij een rol blijven spelen in de dressuurtop, dan moet ze met een nieuw paard ten tonele verschijnen.

"Als je hier zo rondkijkt, staan er nog meer paarden. En daar zijn wel hele talentvolle paarden bij. De eerstvolgende is Aqiedo. Die zal in de winter ook wedstrijden gaan lopen."

Natuurlijk, de jonge paarden ontberen nog ervaring ten opzichte van hun fameuze voorganger. "Maar dat wil niet zeggen dat ze minder talentvol zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl