AFP

Turkije heeft afgelopen nacht opnieuw doelen van Islamitische Staat in Syrië gebombardeerd. Turkse F-16's vlogen dieper het land in om IS-stellingen te bestoken. Vanaf Turks grondgebied heeft het Turkse leger mortieren afgeschoten op IS-doelen, heeft het bureau van premier Davutoglu bekendgemaakt.

De Turkse luchtmacht kwam afgelopen nacht ook in actie tegen doelen van de Koerdische beweging PKK in Noord-Irak. Vanuit F-16's namen Turkse piloten trainingskampen en luchtafweer van PKK-strijders onder vuur. Andere Koerdische doelen zijn vanaf Turkse bodem bestookt. 

Vredesproces

Turkije voerde voor het laatst in 2013 luchtaanvallen uit op Koerdische stellingen in Noord-Irak. Daarna was er sprake van een aarzelend vredesproces, maar dat ligt al maanden stil, zegt correspondent Lucas Waagmeester. 

De radicale PKK voerde decennialang een bloedige strijd tegen de Turkse staat. Woensdag eisten PKK-extremisten nog de verantwoordelijkheid op voor de moord op twee Turkse agenten. Vrijdag raakten zeven politieagenten gewond bij een bomaanslag op een politiebureau nabij Diyarbakir, een stad waar hoofdzakelijk Koerden wonen. 

Premier Davutoglu verklaarde gisteren dat zowel IS als de PKK een grote bedreiging vormt voor de Turkse veiligheid. Turkije besloot de wapens op te nemen tegen IS nadat maandag 32 jonge mensen waren omgekomen in de Turkse stad Suruç bij een bomaanslag die aan IS wordt toegeschreven.  

STER reclame