NOS Nieuws

Zwarte Cross neemt afscheid van Normaal

Zwarte Cross begint: 'Eigenlijk mag hier alles'

Normaal staat dit weekend voor de laatste keer op het festival Zwarte Cross. De Achterhoekse band kondigde eerder dit jaar aan te stoppen, waardoor het dus de laatste keer op het festival wordt.

Normaal is onlosmakelijk verbonden met het festival, dat vandaag begonnen is. De zoon van frontman Bennie Jolink, Gijs Jolink, is een van de oprichters en Normaal treedt er sinds jaar en dag elk jaar op. "Ze zijn een fenomeen hier", legt Pieter Holkenborg van organisatie uit. "Er wordt wel eens gezegd: Normaal is de emancipatie van het platteland. En dat is ook wel zo."

"De band heeft het idee losgemaakt dat het niet niks is om Achterhoeks te zijn, dat je daar trots op kunt zijn", vertelt columnist Frans Miggelbrink. "Maar het gaat twee kanten op, want ze hebben wel van ons allemaal boeren gemaakt, wat we natuurlijk niet allemaal zijn. Je kunt je afvragen of je daar zo blij mee moet zijn."

 • Erik van Gemert / NOS
  Het festival Zwarte Cross is uitgegroeid tot een mega-evenement
 • Erik van Gemert / NOS
  Het driedaagse festival Zwarte Cross is vandaag begonnen
 • Erik van Gemert / NOS
  Het driedaagse festival Zwarte Cross is vandaag begonnen
 • Erik van Gemert / NOS
  Het driedaagse festival Zwarte Cross is vandaag begonnen
 • NOS
  Leadzanger Bennie Jolink trad op met zijn andere band: Motorband
 • NOS
  Leadzanger Bennie Jolink trad op met zijn andere band Motorband

Achterhoekse cultuur

Zwarte Cross draagt nu vooral de Achterhoekse cultuur uit, iets waar Normaal mee begonnen is. "Zwarte Cross is de Achterhoek. En ik denk dat het nergens anders in Nederland had kunnen ontstaan", zegt Miggelbrink.

Volgens hem gaat het verder dan bier zuipen en 'brommers kiek'n'. "Het is gewoon een feestje wat je samen viert. Die sociale gelijkheid, daar gaat het om. En de relativeringshumor, die overal van af spat."

Grapje

Zwarte Cross begon in 1997 als 'grapje', toen de organisatoren mensen uitnodigden om een keertje te komen crossen in Hummelo. Er waren 150 deelnemers en zo'n duizend toeschouwers. Gijs Jolink sloot de dag af met zijn band Jovink en de Voederbietels.

Door elk jaar iets nieuws toe te voegen is het uitgegroeid tot een vierdaags evenement dat vorig jaar 185.000 bezoekers trok. Nog steeds heeft de motorcross een prominente positie, maar er is nu ook muziek van alle stijlen, theater en vooral veel humor.

'Zoepsidie'

Zo werken er dit jaar zogenoemde 'Zoepsidie'-ambtenaren op het festival. Bij de ambtenaren kun je terecht als je weinig geld hebt en vindt dat je in aanmerking moet komen voor gratis muntjes. Aan de hand van je verhaal, dat volledig uit de duim gezogen mag zijn, geven de ambtenaren dan een bepaalde hoeveelheid muntjes, of helemaal niks.

De organisatie gaat Normaal missen, maar benadrukt dat er desondanks weinig gaat veranderen. Normaal treedt zondag om 12.00 uur op op het hoofdpodium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl