ANP

Een deel van de werknemers van vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven legt voor de vierde keer in korte tijd het werk neer. De staking begon vannacht om 00.00 uur en duurt tot middernacht. Ongeveer 400 stakers stoppen met werken om meer loon en betere WW- en ouderenregelingen af te dwingen. 

"Er wordt ongeveer een derde minder geproduceerd", laat Rutger Kerstiens van DAF weten. "Er rollen nu tussen de 50 en 55 trucks van de band, normaal zouden dat er tussen de 80 en 90 zijn."

De cao-onderhandelingen in de metaalsector liepen eind mei vast. Er kwam een landelijke actiedag van metaalwerkers eind juni. Na de zomer worden de onderhandelingen hervat, maar in Eindhoven wachten ze daar dus niet op.

50 graden

"Wij doen het nu omdat er veel te weinig maatregelen worden genomen bij hitte", laat een woordvoerder van de FNV weten. Volgens de vakbond lopen de temperaturen in de fabriekshal soms op tot 50 graden. "De werknemers krijgen dan één kopje thee extra om af te koelen. Absurd", vindt de FNV. 

De ambulance moest vorige week meerdere keren uitrukken voor flauwgevallen medewerkers.

vakbond FNV

DAF spreekt dit tegen. In een verklaring laat het Eindhovense bedrijf weten: "DAF heeft een duidelijk beleid om de gevolgen van hitte op de werkvloer te reduceren. Er wordt gratis water, soep en thee verstrekt en waar nodig extra pauzes ingelast. Waarden van 50 graden herkennen we niet."

Flauwvallen

Volgens de vakbond zijn vorige week meer dan tien werknemers flauwgevallen door de hitte. "De ambulances moest regelmatig uitrukken." Volgens DAF zelf heeft de ambulance vorige week één werknemer meegenomen. "Maar ik kan niet bevestigen of dat met de hitte te maken heeft", zegt Kerstiens van DAF. 

De vakbond dreigt met langere acties als er niks gedaan wordt. "Er komen na de zomer 48-uursstakingen in plaats van de 24-uursstakingen die er nu zijn", zegt de FNV.

STER reclame