Tractoren tijdens de AgroTechniekHolland ANP

De handel naar Rusland is in de eerste vier maanden van dit jaar bijna gehalveerd. Er werd voor 800 miljoen euro minder machines, tractoren en kaas geëxporteerd. Dat meldt het CBS.

Met een exportverlies van ruim 400 miljoen euro worden de exporteurs of bouwers van computers en computeronderdelen, landbouwvoertuigen en tractoren het hardst geraakt. Ook de uitvoer van bloemen en planten, groenten, fruit en kaas krijgt klappen. De export in deze producten daalde met 184 miljoen euro. 

Deze sector is relatief belangrijk, omdat een flink deel van deze producten in Nederland wordt geproduceerd. Aan Nederlandse makelij wordt veel meer verdiend dan aan producten die worden ingevoerd en vervolgens doorgevoerd, zoals computers.

Russische crisis

De export van groenten nam met bijna 30 miljoen euro af, bloemen en planten met 35 miljoen, kaas met ruim 50 miljoen en tractoren spannen de kroon met een verlies van meer dan 60 miljoen euro. Vorig jaar verkochten Nederlandse bedrijven nog voor 2,1 miljard euro, dit jaar is dat gedaald naar 1,3 miljard euro.

De ingestorte export is het gevolg van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd voor hun rol in de crisis in Oekraïne. Rusland besloot daarop met een handelsboycot en legde de import van onder meer fruit en zuivel aan banden. Door de sancties en de gekelderde olieprijs raakte de Russische economie in recessie.

STER reclame