Vakantiegangers op weg naar Zuid-Frankrijk hebben vandaag weinig last van verkeersdrukte
NOS Nieuws

Nederlanders in Frankrijk: hoezo file?

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

"Het lijkt wel of iedereen deze route vandaag mijdt", zegt Onno uit Alphen aan den Rijn. Met vrouw en twee dochters is hij onderweg naar Fréjus aan de Côte d'Azur. Zijn fraaie cabriolet staat te bakken in de hete zon.

We staan op een aire, zo'n grote Franse parkeerplaats, van alle gemakken voorzien: benzine, eten, drinken, supermarkt, spelletjes voor de kinderen.

Het is uitzonderlijk rustig op de A7 even onder Lyon. De weg is onderdeel van de Autoroute du Soleil en berucht om zijn files in vakantietijd.

Maar niet vandaag. Onno en zijn gezin zijn midden in de nacht vertrokken en konden eigenlijk zo doorrijden. Gisteravond keken ze nog naar het journaal en hielden hun hart vast. Eerder weg, later weg, alternatieve route?

Ze zijn blij dat ze gewoon aan hun plan hebben vastgehouden. Ze denken zelfs iets eerder dan gepland op hun vakantiebestemming te zijn.

Onno uit Alphen aan den Rijn had geen problemen onderweg
Weinig verkeersproblemen op weg naar Zuid-Frankrijk

Schamel inkomen

Het was een bijeenkomst van boeren, gistermiddag in het centrum van Lyon, waar werd besloten de barricades te verlaten. President Hollande had een dag eerder 600 miljoen euro toegezegd om de boeren tegemoet te komen. Het geld wordt besteed aan de meer dan 20.000 veehouderijen die er slecht voorstaan.

Het gaat om schuldsanering en financiële bijstand om de rekeningen te kunnen betalen. Want de boeren verdienen te weinig aan hun vee. Het zijn bijvoorbeeld de veevoederbedrijven en de melkfabrieken, zeggen ze, die onevenredig veel verdienen. En dat gaat allemaal af van hun toch al schamele inkomen.

Hoewel de boeren zeggen dat die 600 miljoen alleen op de korte termijn wat verlichting kan brengen, was het toch genoeg om de barricades te verlaten.

Bergen rommel

Wat overbleef waren enorme bergen rommel, midden op de snelwegen. Duizenden banden, brandend hooi, pallets, mest; de opruiming duurde de hele nacht en hier en daar zelfs tot in de ochtend.

Nu rijdt het weer, hier op de A7 onder Lyon. Sneller dan wie dan ook had gedacht. Maar het blijft een weekeinde midden in de vakantieperiode, dus druk wordt het hoe dan ook. Vandaag is uitgeroepen tot Vendredi Orange, oranje vrijdag, traditioneel een zeer drukke dag.

Morgen is het een rode zaterdag, met zelfs nog meer verkeer. Maar dat komt dan, gewoon zoals ieder jaar, door het vakantieverkeer en niet meer door de blokkades.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl