Nickoot BV.
NOS Nieuws

Franse boeren plunderen Nederlandse vrachtwagen

Een vrachtwagen van het Rotterdamse transportbedrijf Nickoot is gisteren geplunderd door boze Franse boeren. In totaal zou 6500 kilo aan kalfsvlees zijn meegenomen met een waarde van 20.000 euro. Dat zegt de directeur van het bedrijf, Henne Koot.

Een van zijn vrachtwagenchauffeurs was onderweg naar een klant toen tractors van actievoerende boeren hem de weg versperden. "Zij dwongen hem mee te rijden naar een afgelegen stuk erf waar hij werd klemgezet door tractors", vertelt Koot. "Een groep van tussen de 20 en 30 boze boeren verzamelde zich om mijn chauffeur heen en intimideerde hem."

Kalfsvlees

De actievoerende boeren verplaatsten de tractors en vroegen de chauffeur het terrein te verlaten. "Onze klant bevindt zich in de buurt van het erf, dus mijn chauffeur wilde de order bij het bedrijf afleveren. Maar daar werd hij wederom door de boeren klemgereden en werd het slot van de koelcombinatie opengebroken."

"Vervolgens springen de boze boeren de vrachtwagen in en halen deze helemaal leeg. Ze hebben het vlees op een oplegger gelegd en zijn ermee vandoor gegaan. De chauffeur bleef met lege handen achter."

"Hij is er flink van geschrokken. Mijn chauffeur is een flinke vent, maar met zo'n groep boze boeren om je heen, kun je niets."

Nickoot BV.
Actievoerende boeren plunderen vrachtwagen van Nickoot BV.
Boeren plunderen vrachtwagen

De Franse gendarmerie zou ter plekke zijn geweest, maar niet hebben ingegrepen, "Er stond een agent die niets gedaan heeft. Misschien durfde hij niet, gezien de grootte van de groep."

Financiële strop

Volgens Koot loopt zijn bedrijf tienduizenden euro's aan schade op door de plundering en acties van de Franse boeren. "Ik heb 34 vrachtwagens die uitsluitend van en naar Frankrijk rijden. De gebeurtenissen daar de afgelopen twee weken hebben mij een schadepost van tussen de 30.000 en 40.000 euro opgeleverd."

De actievoerende boeren begonnen enkele dagen geleden met blokkadeacties op verschillende wegen om hun ongenoegen te uiten over de slechte financiële situatie in de Franse agrarische sector. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen van hun producten enorm gedaald en veel veehouders en landbouwers zeggen dat ze het hoofd niet boven water kunnen houden.

Om de boeren tegemoet te komen, besloot de regering 600 miljoen euro extra uit te trekken. De grootste vakbonden zijn hiermee akkoord gegaan, maar er zijn nog steeds wilde acties aan de gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl