ANP

België verhoogt stapsgewijs tot 2018 de accijnzen op diesel, alcohol en sigaretten. Dat gebeurt om een verlaging van de belasting op arbeid te kunnen bekostigen. Voor Nederlandse pomphouders en middenstanders langs de grens is dat goed nieuws. Zij hebben het namelijk zwaar door de grote prijsverschillen met België. 

Diesel wordt in drie jaar 10,6 cent duurder. Ewout Klok van de belangenvereniging voor tankstations, BETA, hangt de vlag uit. "Dit is heel erg goed nieuws. Het prijsverschil tussen Nederland en België wordt hiermee nihil. Al moeten we natuurlijk wel oppassen dat Nederland nu niet ook de accijnzen verhoogt."

Wat niet verandert is dat Nederlandse transporteurs in België 7 cent accijns kunnen terugvragen. Voor hen blijft het dus voordeliger om in België te tanken. Voor consumenten geldt dit echter niet. Ook gaat de accijns op benzine juist omlaag, waardoor die nog goedkoper wordt.

Drank en tabak ook flink duurder

Naast de hogere dieselprijs zullen Belgen ook meer accijns moeten gaan betalen op alcohol en tabak. Wie van sterke drank houdt, betaalt straks flink meer: 2,5 euro. Een fles wijn wordt 10 cent duurder, een flesje bier 1 cent.

De Belgische regering maakt ook roken een stuk prijziger. Volgens de Belgische minister van Volksgezondheid wordt een pakje sigaretten 70 cent duurder. De prijs van een pakje shag gaat met 1,85 euro omhoog.

STER reclame