Poliovaccinatieprogramma in Pakistan
NOS Nieuws

Polio wereldwijd bijna uitgeroeid

Polio staat op het punt om wereldwijd uitgeroeid te worden. In Nigeria is al een jaar lang geen nieuw geval gemeld, terwijl tot voor kort daar de helft van het aantal polio-besmettingen wereldwijd voorkwam.

De ziekte maakte tot halverwege de vorige eeuw duizenden slachtoffers per dag. Het virus kan binnen enkele uren een onomkeerbare verlamming veroorzaken. Omdat vooral kinderen werden getroffen, staat de ziekte ook wel bekend als kinderverlamming.

Nadat er een vaccin was ontwikkeld, werd in 1988 besloten een poging te wagen de ziekte wereldwijd uit te bannen. Sindsdien daalde het aantal gevallen snel, maar doordat de ziekte profiteert van gebrekkige sanitaire voorzieningen, bleef polio tieren in conflictgebieden.

Angst

De ziekte dook het laatste decennium ook weer op in Nigeria, nadat plaatselijke leiders in het noorden van het land vaccinatie hadden afgeraden. Ze zeiden dat het vaccin werd gebruikt om mensen steriel te maken of te besmetten met hiv. Het conflict met Boko Haram bemoeilijkte de situatie.

De afgelopen jaren heeft de Nigeriaanse overheid ingezet op een nieuwe vaccinatiecampagne, betere voorlichting en overleg met plaatselijke leiders. Daardoor is sinds 24 juli vorig jaar geen nieuw geval meer gemeld.

Als de Wereldgezondheidsorganisatie met een steekproef heeft aangetoond dat de ziekte echt is verdwenen in het land, zal Nigeria over enkele weken officieel polio-vrij worden verklaard. Als Somalië volgt, waar op 11 augustus 2014 het laatste geval werd gemeld, is het hele continent polio-vrij.

Pokken en runderpest

In Pakistan werden vorig jaar de meeste polio-gevallen gemeld: 28. In buurland Afghanistan raakten 5 mensen besmet. Volgens hulpverleners zal de druk op beide landen nu groter worden om ook daar de ziekte uit te bannen.

Als polio wordt uitgeroeid, is dat de derde keer dat de mens een ziekte compleet weet te overwinnen. In de jaren zeventig gebeurde dat met pokken en in 2010 met de veeziekte runderpest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl