Het aanmeldcentrum in Ter Apel (archieffoto) NOS

Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel staan deze week extra lange rijen voor de deur. Vanwege een computerstoring konden de mensen niet worden geregistreerd en ontstond er oponthoud in de aanmeldprocedure.

Bij het Groningse centrum is het de laatste tijd al veel drukker vanwege de hoge instroom van asielzoekers. "Het komt soms voor dat er 300 mensen op één dag komen", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. "Omdat niet iedereen tegelijk geholpen kan worden, moeten ze soms voor de deur enkele uren wachten. Er wordt dan wel eten en drinken aan de mensen verstrekt."

De computerproblemen waren dinsdag verholpen, maar daarmee was de lange wachttijd nog niet voorbij. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is er met man en macht gewerkt om de rijen weg te werken. Gisteren is tot middernacht doorgewerkt. Het is volgens het ministerie niet zo dat mensen buiten moeten slapen.

'Meer noodopvang nodig'

Ook in andere opvangcentra wordt het steeds drukker. Het leidde ertoe dat in Goes en Zwolle inmiddels twee tijdelijke noodopvanghallen in gebruik zijn genomen. 

Het COA is in gesprek over meer noodopvang in vergelijkbare locaties als de Zeelandhallen en de IJsselhallen. Daarnaast wordt in overleg met burgemeesters geprobeerd om de bestaande opvangcapaciteit uit te breiden.

STER reclame