Het hotel in Valkenburg waar het meisje van 16 werkte ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de twaalf vonnissen die vandaag werden uitgesproken in de Valkenburgse zedenzaak. Het OM vindt dat de verdachten, die seks hadden met een minderjarige prostituee, maanden de cel in moeten.

De rechter koos ervoor om tien mannen één dag cel op te leggen in combinatie met taakstraffen van 120, 180 of 240 uur voor betaalde seks met een minderjarige. Een minder bevredigende oplossing, beaamt een woordvoerder van de rechtbank. 

Het liefst had de rechter een taakstraf opgelegd in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, maar die mogelijkheid biedt de wet niet. Daarom heeft de rechter gebruik gemaakt van een uitzondering in wetsartikel 22b. De rechter veroordeelde de verdachten tot één dag cel en kon zo toch een taakstraf opleggen.

Onvoorwaardelijk

Het OM is het absoluut niet eens met het vonnis en de "uitweg" van de rechter. Artikel 22b is een duidelijke richtlijn, zegt Anneke Rogier van het OM. "Namelijk dat er geen taakstraf wordt opgelegd wanneer we te maken hebben met forse schending van de geestelijke en lichamelijke integriteit." Rogier vindt dat de uitspraak van de rechter voorbijgaat aan wat de wetgever beoogt en wil een onvoorwaardelijke celstraf.

Ook in de twee zaken waarin wel maanden cel is opgelegd, wordt hoger beroep ingesteld. Het OM wil dat de twee mannen langer de cel in gaan en wil bovendien een beroepsverbod voor de man die in de jeugdzorg werkt.

Rechter kiest 'voor minder bevredigende oplossing'

STER reclame