NOS Nieuws

Archeologen vinden steentabletten van Maya's

  • Tulane University
    De vindplaats La Corona ofwel Saknikte
  • Tulane Univeristy
    Steentablet met Maya-hiërogliefen
  • Tulane University
    Schematische voorstelling van steentablet

In Guatemala hebben archeologen drie steentabletten gevonden met daarop een schat aan informatie over het leven in een Maya-koninkrijk.

De vondst is gedaan in La Corona in de regenwouden van Noord-Guatamala door wetenschappers van de universiteit van New Orleans. De stenen werden gevonden in een kelder op een plek waar vroeger waarschijnlijk een paleis heeft gestaan.

Uit eerste onderzoek blijkt dat de kalkstenen ongeveer 1300 tot 1400 jaar oud zijn. Op een steen staat een afbeelding van een dansend figuur met daarnaast een tekst in hiërogliefen. Waarschijnlijk is dit alleen het linkerdeel van een grotere voorstelling.

Tabletten onthullen geschiedenis Maya's

Uit die tekst is op te maken dat die figuur koning Ti’ K’awiil is. Uit een eerdere vondst in 2012 bleek al dat deze koning de troon besteeg in 698 van onze jaartelling. In de hiërogliefen is ook een kalender terug te vinden en een locatie waar de dans heeft plaatsgevonden.

De andere steen is volgeschreven met hiërogliefen, waarin nauwgezet beschreven wordt hoe een andere leider, die geen lid is van de koninklijke familie, koning van zijn land wordt.

Verloren Stad

Wetenschappers zijn blij met de vondst omdat het gaat om een minder bekende periode van de Maya-cultuur.

Ook wordt de Maya-naam van La Corona genoemd: Saknikte, dat ‘witte bloesem’ betekent. Saknikte werd pas in 1996 ontdekt en is waarschijnlijk de ‘verloren stad’ waarnaar archeologen jaren op zoek zijn geweest.

Het hoogtepunt van de Maya-beschaving was ruim 1500 jaar geleden. De Maya's waren goede sterrenkundigen en hadden een heel nauwkeurige en ingewikkelde kalender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl