Franz-Peter Tebartz-van Elst in 2012
NOS Nieuws

Duits bisdom wil geld terug van 'luxe-bisschop'

Het Duitse bisdom Limburg wil 3,9 miljoen euro terug van 'luxe-bisschop' Franz-Peter Tebartz-van Elst. Dat melden Duitse media.

De bisschop raakte eind 2013 in opspraak omdat hij zijn ambtswoning voor meer dan 30 miljoen euro had laten verbouwen. Er was onder andere 15.000 euro uitgetrokken voor een nieuw bad. Ook kocht Tebartz-van Elst voor 450.000 euro aan kunst en liet hij een onzichtbaar luidsprekersysteem installeren.

Een deel van het bedrag dat het bisdom terugeist is het geld dat de bisschop uitgaf aan niet gebruikte ontwerpen voor de verbouwing. Voor bijkomende planningskosten zou 2,2 miljoen euro te veel zijn uitgetrokken.

De voor ruim 30 miljoen euro verbouwde bisschopsresidentie

Volgens een woordvoerder van het bisdom is het nu aan de paus om de schadevergoeding toe of af te wijzen.

Kerkrechtelijk proces

Het is nog de vraag of alleen de oud-bisschop zelf verantwoordelijk is voor de verliezen die het bisdom door de verbouwing heeft geleden. Dat moet worden vastgesteld in een kerkrechtelijk proces. De uitkomst daarvan wordt in september verwacht.

Tebartz-van Elst werd vanwege de affaire op non-actief gesteld. Begin dit jaar kreeg hij een nieuwe functie in het Vaticaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl