NOS Nieuws

Op vakantie? Betaal eerst je schulden!

 • Joséphine Truijman

  Redacteur

 • Joséphine Truijman

  Redacteur

 • Michael de Smit
  Controle door de marechaussee op Schiphol
 • Michael de Smit
  Een geldhond controleert of iemand niet teveel contant geld bij zich heeft. Boven de 10.000 euro moet je aangifte doen.
 • Michael de Smit
  De douane controleert of reizigers aangifte hebben gedaan

Honderdduizenden Nederlanders zijn al op vakantie of gaan nog. Volgende week wordt de drukste dag ooit op Schiphol verwacht. Voor sommigen begint die vakantie echter een stuk minder prettig. Zij mogen pas in het vliegtuig stappen nadat hun schulden zijn betaald.

De Belastingdienst houdt geregeld onaangekondigde acties op Schiphol. Na de gebruikelijke paspoortcontrole kan de Belastingdienst vragen of je nog openstaande rekeningen hebt. Zo is er vorige week een behoorlijk bedrag geïnd. "We hadden iemand bij wie 19.000 euro openstond. Die rekende vervolgens contant af", vertelt Johan Hooglugt van de Belastingdienst. Tot nu toe is er dit jaar al zo'n 500.000 euro opgehaald.

Nog meer schuld?

Maar er worden meer zaken onder de loep genomen. Bij de paspoortcontrole door de marechaussee kijken ze of je in het opsporingsregister staat. Daarin word je opgenomen als je onbetaalde boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hebt. Het gaat daarbij vooral om verkeers- en geldboetes die door de rechter zijn opgelegd, de zogenoemde geldboetevonnissen.

Zo is er de laatste jaren door de Koninklijke Marechaussee tussen de 1,1 en 1,2 miljoen euro aan openstaande bedragen geïnd. Jaarlijks moeten ongeveer 5000 mensen hun openstaande CJIB-boete op Schiphol betalen.

De Belastingdienst haalde op zijn beurt in 2014 ruim een miljoen euro op. Per persoon wordt gemiddeld een bedrag van 1800 euro afgerekend.

Notoire wanbetalers

Maar geen zorgen. Het gaat bij al deze controles om rekeningen die al heel lang niet zijn betaald. Als je bijvoorbeeld een betalingstermijn hebt afgesproken of een andere regeling hebt getroffen, is er niets aan de hand en kun je gewoon vertrekken.

Alleen notoire wanbetalers moeten zich wellicht nog een keer achter de oren krabben.

Boetes betalen voor het vliegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl