NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: er gaan culturele instellingen verdwijnen

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur houdt vast aan de bezuinigingen van 200 miljoen op de culturele sector. "Er gaan instellingen verdwijnen. Laten we elkaar niet voor de gek houden", zei Zijlstra in de Tweede Kamer.

De oppositie heeft felle kritiek op de bezuinigingen. "Dit is kaalslag", zei SP-Kamerlid Van Dijk. GroenLinks vindt dat de VVD-staatssecretaris op een kwakzalver lijkt. "Hij verklaart een gezonde sector ziek en schrijft vervolgens voor dat alle ledematen geamputeerd moeten worden," aldus Kamerlid Sap van GroenLinks.

De kunstsector heeft de afgelopen weken ook flink geprotesteerd tegen de aangekondigde bezuinigingen.

Te afhankelijk

De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV steunen de plannen van Zijlstra, zo bleek tijdens het debat. De sector is de afgelopen jaren veel te afhankelijk geworden van rijkssteun, benadrukt de VVD. "Het lijkt alsof een kunstenaar meer bezig is met het binnenhalen van subsidies, dan met zijn publiek", aldus VVD-Kamerlid De Liefde.

Het komende jaar wordt nog niet duidelijk welke instellingen gesloten moeten worden. Eerst wordt de Raad van Cultuur om advies gevraagd en krijgen de instellingen vervolgens meer duidelijkheid of ze in de gevarenzone zitten. Pas in 2013 krijgt de cultuursector echt te horen wie er subsidie krijgt.

"Er gaan kamers verdwijnen in het cultuurhuis", aldus Zijlstra. "Dat kan niet in een bestaand huis, dus moet je een nieuw cultuurhuis bouwen dat nog jaren kan blijven staan."

Cultuurkaart

Het kabinet wil het komende jaar bezuinigen op de cultuurkaart, een kaart waarmee jongeren goedkoper naar musea en theater kunnen. De oppositie is tegen deze bezuiniging, omdat scholieren dan niet meer met school allerlei culturele uitjes zal ondernemen. Zijlstra wil wel kijken of de cultuurpas behouden kan blijven, maar het rijk stopt er geen geld in.

De bezuiniging van 200 miljoen euro staat in het regeerakkoord. Daarnaast wil het kabinet ook de btw op kaartjes en kunstvoorwerpen verhogen van 6 naar 19 procent. Het laatste voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en daar is een meerderheid tegen het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl