anp
NOS Nieuws

Pretpark Yumble sluit vier maanden na opening

Vier maanden na de opening heeft pretpark Yumble in Roermond vandaag faillissement aangevraagd. Dat maakte het attractiepark, dat 22 miljoen euro heeft gekost, bekend in een verklaring.

Nietsvermoedende bezoekers treffen vandaag een dichte toegangspoort aan. Daarop hangt een mededeling waarin Yumble aankondigt voorlopig gesloten te blijven. Verder is de tekst optimistisch: "Wij zijn een gloednieuw concept en willen graag deze ervaringen verwerken in Yumble om het nog leuker en spannender te maken. De komende periode gaan we daar hard aan werken en daarom sluiten we de komende weken even onze deuren." Over een faillissement staat op het papier niets.

'Net zo goed als de Efteling'

Het pretpark presenteerde zichzelf vier maanden geleden als "hét familiepark van de 21e eeuw" met innovatieve attracties vol technologische snufjes. De oprichters zeiden dat de attracties net zo goed waren als die in de Efteling.

Volgens Wessel Wit, verslaggever bij pretparksite Looopings, waren dat soort uitspraken fataal voor het pretpark. "Bezoekers verwachtten een mooi pretpark, maar Yumble was een kale loods met weinig attracties. De formule was helemaal niet goed doordacht."

Pretparkexpert Klaus Hoven, verbonden aan NHTV in Breda, beaamt dat. "Het concept van Yumble was uniek, maar bezoekers konden het niet echt waarderen. Bovendien werkte een aantal attracties niet gelijk. De eerste reviews waren daardoor slecht."

Verwende bezoekers

Yumble verwachtte voor dit jaar 300.000 tot 350.000 bezoekers. "Dat soort verwachtingen zijn achterlijk," volgens Wessel Wit. "Pretpark Toverland begon bijvoorbeeld ook slecht, en deed er 10 jaar over om een goede naam neer te zetten."

"Bovendien is de concurrentie in Nederland moordend," aldus Wit. "Pretparken smijten met kortingen om de verwende bezoeker over te halen. Yumble had niet genoeg te bieden."

Dure kaartjes

Ook waren de kaartjes vrij prijzig, zegt Wit. "In het begin moest er 16,50 euro worden betaald voor een kaartje, en dan mocht je maar een paar uur naar binnen."

Klaus Hoven is het daarmee eens. "De hoge entreeprijs werkte afschrikwekkend. Maar dan nog, dat Yumble al na vier maanden sluit is wel erg verrassend."

Het is nog niet duidelijk of mensen die al kaartjes online hebben gekocht, hun geld terugkrijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl